Debatt på bokmässan

Gunnar Ardelius debatterar kulturpolitik på Aftonbladets scen under årets bokmässa tillsammans med Gustav Fridolin från Miljöpartiet och Gunilla C Carlsson från Socialdemokraterna.

I år satsar vi extra på kulturpolitiken. I Almedalen utökade vi vår närvaro väsentligt med ett späckat seminarieschema. I september kom en litteraturproposition och nedräkningen inför riksdagsvalet 2014 har börjat. Författarna och översättarna har en central roll i det litterära kretsloppet, utan rimliga villkor hotas bredden och kvaliteten. Vi ser att det behövs konkretare förslag för att förbättra upphovsmännens möjligheter till försörjning – arbetstillfällen och skrivtid.

Vi har startat ett litteraturuppror och i och med detta anställt en kulturpolitisk projektledare. I grund och botten är det en fråga om kultursyn och demokrati. Vad är regeringen beredd att satsa för att alla ska ges goda förutsättningar att möta litteraturen? Tillgång till billiga böcker på en stormarknad är inte det samma som tillgänglighet av bred litteratur av god kvalitet. Din närvaro är viktigare än du kanske anar. Din röst behövs för att försvara ordets värde.