Vistelsestipendium för barn- och ungdomsboksförfattare till Bursa, Turkiet

I distriktet Nilüfer kring staden Bursa, cirka två timmars båtfärd från Istanbul, finns två författarhus med residensboende för barn- och ungdomsboksförfattare och illustratörer. Det ingår resa, boende och ett mindre arvode för något litterärt program som arrangeras under din vistelse, i samråd med barnboksbibliotekarier från distriktet.

Stipendieperioden är 1 – 31 oktober 2019. I ansökan väljer du mellan de två författarhusen, det ena i byn Gölyazı, det andra i byn Misi. I båda byarna finns mataffär och marknad, kommunala bussar in till staden Bursa och cyklar att låna. Du blir hämtad, installerad och väl omhändertagen av bibliotekarierna som ansvarar för din vistelse. Det finns möjlighet att ta med en medförfattare eller illustratör. Om ni är två kollegor är det bäst att söka det lilla huset i Gölyazı.

Gölyazı är lantligt beläget nära en fågelrik sjö och en liten pittoreskt bebyggd ö förbunden med fastlandet av en bro.

Misi är en mer centralt belägen bergsby med gamla k-märkta hus som kommunen tagit under sina vingar och fyllt med kulturell verksamhet såsom barn- och ungdomsbibliotek, litteraturmuseum, fotografiskt museum, kulturhus och fler projekt under arbete.

Ansök genom att skicka CV, en kort presentation av dig själv och dina avsikter med vistelsen samt vilket hus du önskar bo i till info@forfattarforbundet.se senast tisdag den 30 april 2019.

Beslut om stipendium kommer att ske i ett samarbete mellan de ansvariga för författarhusen i Bursa och en grupp inom Internationella Rådet bestående av BULT:s två representanter och ordföranden i Internationella Rådet.

Residensboende på Svenska forskningsinstitutet i Istanbul, Turkiet

Stipendieperioden är 27 augusti – 16 september 2019. Du får ett eget rum och tillgång till bibliotek, forskarplatser och andra faciliteter på institutet. Det förväntas av dig att du i samråd och med god hjälp av institutet och konsulatets kulturråd någon gång under perioden arrangerar en författarkväll. Det kan vara uppläsning, litteratur/kulturdiskussion eller liknande. Du kan med fördel göra det tillsammans med turkiska kollegor eller med de forskare och stipendiater som är där och arbetar på institutet. Man ser också gärna att du deltar i institutets aktiviteter såsom föreläsningar, seminarier och fredagsfika.

Både författare och översättare är välkomna att söka genom att skicka CV, en kort presentation av dig själv och varför du vill åka till Istanbul. Ansökan skickas till info@forfattarforbundet.se senast tisdag den 30 april 2019. Observera att det endast ingår logi.

Beslut om residensboende kommer att skötas av en grupp inom Internationella Rådet bestående av Skönlitterära sektionens representanter samt ordföranden för Internationella Rådet.