Författarförbundet har pausat vistelsestipendierna till Turkiet.

Bult utlyser ett vistelsestipendium för barn- och ungdomsboksförfattare till Bursa, Turkiet

I distriktet Nilüfer kring staden Bursa, cirka två timmars båtfärd från Istanbul, finns två författarhus med residensboende för barn- och ungdomsboksförfattare och illustratörer. Det ingår resa, boende och ett mindre arvode för något litterärt program som arrangeras under din vistelse, i samråd med barnboksbibliotekarier från distriktet.

Stipendieperioden är 1 – 31 oktober. I ansökan väljer du mellan de två författarhusen, det ena i byn Gölyazı, det andra i byn Misi. I båda byarna finns mataffär och marknad, kommunala bussar in till staden Bursa och cyklar att låna. Du blir hämtad, installerad och väl omhändertagen av bibliotekarierna som ansvarar för din vistelse. Det finns möjlighet att ta med en medförfattare eller illustratör. Om ni är två kollegor är det bäst att söka det lilla huset i Gölyazı.

Gölyazı är lantligt beläget nära en fågelrik sjö och en liten pittoreskt bebyggd ö förbunden med fastlandet av en bro. I sjön guppar färgglada roddbåtar att hyra. Författarhuset har två sovrum, arbetsrum, allrum, kök och badrum. Här bor du ensam eller med en kollega under ett samarbete. Ett stenkast från författarhuset finns en vacker och välbesökt kyrka där det emellanåt hålls litterära evenemang.

Misi är en mer centralt belägen bergsby med gamla k-märkta hus som kommunen tagit under sina vingar och fyllt med kulturell verksamhet såsom barn- och ungdomsbibliotek, litteraturmuseum, fotografiskt museum, kulturhus och fler projekt under arbete. Längs ån som flyter genom Misi finns ett flertal uteserveringar dit folk vallfärdar för att äta helgfrukost. Huset i Misi är nyrenoverat och invigs som författarhus i september. Här kan tre verksamma stipendiater komma att bo under samma period. Några kilometer från Misi ligger Bursa stad, och i bergen finns vandringsleder.

Ansök genom att skicka CV, en kort presentation av dig själv och dina avsikter med vistelsen samt vilket hus du önskar bo i till ewa.ulander@forfattarforbundet.se senast fredag 20 maj 2022. Om ni är två kollegor är det bäst att söka det lilla huset i Gölyazı.

Beslut om stipendium kommer att ske i ett samarbete mellan de ansvariga för författarhusen i Bursa och en grupp inom Internationella rådet, bestående av Bults två representanter och Internationella rådets ordförande.

För mer information om husen se: https://www.transartists.org/air/nilufer-municipality-libraries