Författarförbundet har pausat vistelsestipendierna till Turkiet.

 

Svenska forskningsinstitutet delar trädgård med Svenska konsulatet och ligger vackert och centralt med ingång från İstiklal Caddesi, den stora gågatan genom stadsdelen Beyoğlu. Institutet är inrymt i två hus. I Dragomahuset finns bland annat bibliotek, forskarplatser, kontor och ett gästrum. I annexet intill finns nio gästrum med gemensamt kök och allrum. Tre av rummen är dubbelrum. Alla gästrummen är utrustade med dusch och toalett, och skrivbord för den som vill arbeta ostört.

Som stipendiat får du ett eget rum och tillgång till bibliotek, forskarplatser och andra faciliteter på institutet. Det förväntas av dig att du i samråd och med god hjälp av institutet och konsulatets kulturråd någon gång under perioden arrangerar en författarkväll. Det kan vara uppläsning, litteratur/kulturdiskussion eller liknande. Du kan med fördel göra det tillsammans med turkiska författare, kulturarbetare eller litteraturvetare, eller tillsammans med de forskare och stipendiater som är där och arbetar samtidigt som du på institutet. Man ser också gärna att du deltar i institutets aktiviteter såsom föreläsningar, seminarier, fredagsfika m.m.

Alla medlemmar är välkomna att söka. Ansökningar tas dock inte emot före eller efter ansökningsperioden.

Urvalet kommer att skötas av en grupp inom Internationella Rådet bestående av Skönlitterära sektionens representanter samt ordförande för Internationella Rådet. I samarbete med Svenska forskningsinstitutet i Istanbul kommer vi utlysa två vistelsestipendier två gånger om året, en gång på vintern och en gång på hösten. För mer information om Svenska forskningsinstitutet se www.srii.org.