Tack till alla –  författare och översättare, medlemmar och förtroendevalda, aspirerande och intresserade – som besökte Författarförbundet och Författarcentrums delade monter under Bokmässan. Med oss hem har vi tagit era synpunkter, funderingar och beröm från våra möten i Göteborg.

För Författarförbundets del har årets bokmässa varit händelserik. På torsdagen deltog ordförande Gunnar Ardelius tillsammans med forskaren Anna-Maria Rimm och journalisten Charles Arthur i ett seminarium om  litteraturens digitala framtid. Fokus låg på den amerikansk försäljningsjätten Amazons intåg på den svenska bokmarknaden.

Tidskriften Författarens chefredaktör Sara Abdollahi ledde samma dag ett samtal tillsammans med författarna Katarina Mazetti och Patrik Lundberg på Författarförbundet och Författarcentrums scen ”Litteraturscenen” i frågan; hur mycket hot tål författare? Abdollahi var också deltagare på Svenska tecknares scen om det likaså brinnande ämnet könsfördelning i en förlagsbransch dominerad av män.

Efter ett upprop, startat av Ardelius på Facebook, samlades senare under torsdagen 250 människor för att bilda en mänsklig kedja som ringlade sig över mässgolvet till temalandet Ungerns monter. Syftet var att genom fysisk manifestation protestera mot Ungerns hårda gränsbevakning och tillsammans stå upp för en human flyktingpolitik.

Vi har många internationella samarbeten och vi är även engagerade i fristadsförfattarprogrammet. Stängda gränser motverkar helt enkelt det vi tror på och våra författar- och översättarkollegors möjligheter att leva och skriva fritt, säger Gunnar Ardelius.

Kedjan och dess deltagare tog sig sedan tillbaka till Författarförbundet och Författarcentrums monter och välkomnades av det årliga monterminglet.

Författarförbundet hoppas att ni hade en minst lika spännande Bokmässan 2015 som vi hade.

 

IMG_6234

 

IMG_6233

 

IMG_6229

 

IMG_6228

 

IMG_6227

 

IMG_6226