”Att tilldelas Madeleine Gustafsson-priset är ju både en stor ära, och ett pris som förpliktigar. Gustafsson tillhör ju den form av bildade och belästa kritiker som inte riktigt produceras längre. Så dels känner jag mig extremt glad, men min andra tanke är att ’nu får jag faktiskt skärpa till mig!’. Och det bör man väl alltid. Jag har läst Gustafsson med stor glädje och beundran. I Gustafssons gärning som kritiker finns en kärlek till litteraturen, men det är en allvarlig kärlek, en kärlek som tror på dess inneboende kraft eller potential, och därför också vågar ställa krav. En kritik som vågar ta litteraturen på allvar. I dag tycker jag så många verkar anse att litteraturen, och konsten i övrigt är hotad (vilket den är!), och därför kapitulerat till lösningen att allt måste omhuldas och skyddas. Det är att göra litteraturen en björntjänst. Jag är också lite extra glad att tilldelas ett kritikerpris av Sveriges författarförbund. Särskilt det senaste året har diskussionen ofta låtit att kritiken är ett slags fiende till författaren, i stället för att blicka på dess funktion för litteraturen i stort.”

Valerie Kyeyune Backström är litteraturkritiker, kulturskribent och författare. Hon var en av initiativtagarna till plattformen Rummet, har varit chefredaktör för tidskriften Bang, frilansat för att antal olika tidskrifter, bland annat den samnordiska Kunstkritikk och är för närvarande vikarierande litteraturredaktör på Expressen. Som författare debuterade hon 2020 med romanen Ett nytt England.

Juryns motivering

”Sveriges Författarförbunds Madeleine Gustafsson-pris för år 2023 tilldelas  Valerie Kyeyune Backström för en kritik som effektivt och sammansatt förmedlar ett expanderande fält av erfarenheter och kompetenser i en allt mörkare omvärld och tid. På ett avgörande sätt har hennes bredd som kulturjournalist, idédebattör, opinionsbildare, krönikör, bevakare av sociala och andra media, samt bildkonst-, film- och teaterrecenscent, fungerat som ett brynstål på hennes litteraturkritik. Den enskilda bokens inomlitterära företräden och brister framstår i händerna på Valerie Kyeyune Backström, genom denna kontextualisering och perspektivering, med större skärpa.

Där andra kritiker, för att använda ytterligare en metafor, idag har lågupplösta ideologiska, politiska, tematiska, mediala, kommersiella och/eller publika ’glasögon’,verkar Valerie Kyeyune Backström helt sakna sådana. Akut medveten om det verksamma nuet i all dess komplexitet, använder hon sitt vidsträckta och framåtblickande seende till att exakt positionsbestämma det litterära verket i rumtiden utifrån dess egna förutsättningar.”

Prisutdelning och en kväll om litteraturkritikens roll

Onsdag 22 november kl 18 delas priset ut på Författarnas och översättarnas hus i Stockholm. Kvällen ägnas, förutom prisutdelning, åt ett längre samtal om litteraturkritik där pristagaren Valerie Kyeyune Backström, Madeleine Gustafsson och prisjuryns ordförande Jörgen Gassilewski deltar. Valerie Kyeyune Backström har valt temat Kvällstidningskritikens roll och en essä av henne kring samma tema kommer att publiceras i Expressen i anslutning till prisutdelningen.

Välkomna! Begränsat antal platser – först till kvarn gäller! Adressen är Sveriges Författarförbund, Författarnas och översättarnas hus, Drottninggatan 88 B i Stockholm. Anmäl dig här senast 17 november.

Madeleine Gustafsson-priset

Madeleine Gustafsson-prisets summa uppgår till 50 000 kronor och delas härmed ut för femte året i rad. Det tilldelas en svenskspråkig litteraturkritiker som varit verksam under de senaste åren.

Sveriges Författarförbund instiftade priset 2019 för att stärka litteraturkritiken och uppmuntra skribenter som har en förmåga att belysa både nyare och äldre författarskap. Författarförbundet tror att kritiker som fokuserar på verket gynnar det svenska litteraturklimatet.

Jury för 2023 års pris har varit ledamöter i styrelsen för Sveriges Författarförbund: Per Wirtén, Annelie Bränström-Öhman, Erik Lindman Mata samt avgående ledamot Jörgen Gassilewski.

2023 års pris delas ut med värdefullt stöd av Bonnierförlagen och Karl Otto Bonnier.

Tidigare mottagare av Madeleine Gustafsson-priset presenteras här.

Valerie Kyeyune Backström fotograferad av Olle Sporrong. Källa: Expressen.