På Författarnas och översättarnas hus var det prisutdelning igår, den 22 november. Valerie Kyeyune Backström tog emot Madeleine Gustafsson-priset – 50 000 kronor, juryns motivering i guldram, blommor och applåder. Sedan hon läst upp sitt tacktal blev det både applåder och hurrarop. Även Madeleine Gustafsson fick blommor och applåder, då det igår tillkännagavs att hon kommer att få Svenska Förläggareföreningens hederspris 2023 som delas ut på Augustgalan i nästa vecka, men som var värt att uppmärksamma redan den här kvällen.

Efter prisutdelning och tacktal samtalade pristagaren med Madeleine Gustafsson och prisjuryns ordförande Jörgen Gassilewski om litteraturkritikerns roll. Tacktalet publiceras i dagens Expressen.

Juryns motivering

”Sveriges Författarförbunds Madeleine Gustafsson-pris för år 2023 tilldelas  Valerie Kyeyune Backström för en kritik som effektivt och sammansatt förmedlar ett expanderande fält av erfarenheter och kompetenser i en allt mörkare omvärld och tid. På ett avgörande sätt har hennes bredd som kulturjournalist, idédebattör, opinionsbildare, krönikör, bevakare av sociala och andra media, samt bildkonst-, film- och teaterrecenscent, fungerat som ett brynstål på hennes litteraturkritik. Den enskilda bokens inomlitterära företräden och brister framstår i händerna på Valerie Kyeyune Backström, genom denna kontextualisering och perspektivering, med större skärpa.

Där andra kritiker, för att använda ytterligare en metafor, idag har lågupplösta ideologiska, politiska, tematiska, mediala, kommersiella och/eller publika ’glasögon’,verkar Valerie Kyeyune Backström helt sakna sådana. Akut medveten om det verksamma nuet i all dess komplexitet, använder hon sitt vidsträckta och framåtblickande seende till att exakt positionsbestämma det litterära verket i rumtiden utifrån dess egna förutsättningar.”

Valerie Kyeyune Backström är litteraturkritiker, kulturskribent och författare. Hon var en av initiativtagarna till plattformen Rummet, har varit chefredaktör för tidskriften Bang, frilansat för att antal olika tidskrifter, bland annat den samnordiska Kunstkritikk och är för närvarande vikarierande litteraturredaktör på Expressen. Som författare debuterade hon 2020 med romanen Ett nytt England.

Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll överlämnar blommor och diplom.
Pristagaren Valerie Kyeyune Backström håller sitt tacktal.

Läs mer om Madeleine Gustafsson-priset och tidigare pristagare här.