Pressmeddelande den 12 mars 2019 från BULT – barn- och ungdomslitterära sektionen i Sveriges Författarförbund

Till BULT:s debutantpris Slangbellan, för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2018, har juryn valt att nominera Helena Hedlund, Marjan Svab och Melody Farshin! Vinnaren tillkännages den 9 april, på barnboksfestivalen Litteralund i Lund.

Så här lyder nomineringarna:

Det fina med Kerstin av Helena Hedlund (illustrationer Katarina Strömgård)
Natur & Kultur

Med ett lekfullt språk och ur ett precist barnperspektiv gestaltar Helena Hedlund Kerstins vardagliga och samtidigt livsviktiga problem. Det är ju så lätt att nästla in sig i lögner. “Det fina med Kerstin” är en debut som glimmar som guld, såväl i detaljerna som i helheten.

Stjärnorna ser likadana ut överallt av Marjan Svab (illustrationer Saga Bergebo)
Raben & Sjögren

Stjärnorna ser likadana ut överallt är en gripande berättelse om flykt, från uppbrott till en ny vardag i ett nytt land. Längtan och sorg gestaltas med enkla medel i Marjan Svabs text och orden samarbetar lyhört med Saga Bergebos fantastiska bilder.

Mizeria av Melody Farshin
Bonnier Carlsen

Melody Farshins Mizeria är en tragedi laddad med humor och lysande språkenergi. Tvillingarna Aicha och Ali glider obönhörligt isär när tonåren är slut och allvaret ska börja. En mångstämmig och aktuell skildring som får en att vilja ha mer.

Priset delas ut tisdag den 9 april på barnboksfestivalen Litteralund. Vinnaren tillkännages vid en ceremoni i Lunds konsthall kl. 18.00 (dörrarna öppnar 17.30). Då blir det också ett samtal med de tre nominerade och uppläsningar ur deras böcker.

Varmt välkomna önskar,

Boel Werner, Malin Eriksson och Anna Ehn (Slangbellans jury)

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll. De nominerade utses av en jury, och hela BULT:s styrelse väljer vinnaren. Priset består av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Helena Davidsson Nettelberg och 30 000 kronor. Mer information om Slangbellan och prisutdelningen kan du få av Boel Werner (boel.werner@gmail.com) eller hitta här. För mer information om författarna hänvisar vi till förlagen.