Minervas styrelse väljs av sektionens årsmöte. Vid årsmötet 2024 valdes följande styrelse:

Per J Andersson

Född 1962 i västmanländska Hallstahammar, men uppväxt i Västerås där han började sin skrivarbana med att tillsammans med vänner ge ut fanzinet Modernes Pop och skriva kulturartiklar för Vestmanlands Läns Tidning. I tjugoårsåldern flyttade han till Stockholm, pluggade på universitet, vikarierade som reporter på dagstidningar som Östgöta Corren, VK och Dagens Nyheter.
1987 var han med och grundade Resetidningen Vagabond, som han fortfarande frilansar för som redaktör, reportagereporter och krönikör.
På 90-talet startade han Vagabonds reportage- och guideboksutgivning och skrev och redaktörade flera titlar, bl a Indien – curryexpressen och Grekland – handbok för ö-älskare.
Per har sedan 80-talet rest till Indien för att skriva reportage. 2006 kom Moderna Indien (Alfabeta) med bilder av Mikael Lindström och året därpå Indien – elefanten som började dansa (Bilda) med bilder av Håkan Elofsson. De senaste tio åren har bokskrivande och inslag för radio tagit över allt mer. 2013 kom dokumentärromanen New Delhi–Borås (Forum) som hittills sålts till 17 länder. Därefter har Per skrivit två böcker på Ordfront förlag: För den som reser är världen vacker (2017) och Ta tåget (2019). Han har fyra barn och bor på Södermalm i Stockholm.

Henrik Brändén

Henrik är fil lic i immunologi och har skrivit både populärvetenskap och läromedel för högskola och gymnasium. Fokus har legat i den del av biologin som befinner sig nära gränsområdena mot kemi och medicin, men han är också mycket intresserad av hur hans ämnen anknyter till frågor som intresserar humanistiska vänner. Bland nyare populärvetenskapliga titlar märks ”Immunförsvaret och viruset – att förstå coronapandemin (2021)” och ”Själens biologi och vår fria vilja” (2020). Henrik har varit ledamot i Nationalkommittén för biologi och Kulturrådets fackboksgrupp. Han bor i Uppsala.

Beata Hansson, ordförande

Född 1959 uppvuxen och boende i Stockholms norra förorter. Skrivit två reportageböcker, Mille-biografin samt Kromoson nummer nio – en bok om ilska, livslust, kärlek och en ovanlig diagnos. Medverkat i ett par antologier med skönlitterära bidrag. Chefredaktör för litteraturtidskriften KLASS. För övrigt: litteraturvetare, frilansskribent och litteraturkritiker.

Jannete Hentati

Född och uppvuxen i Luleå, för närvarande bosatt i Stockholm. Jannetes facklitterära debut Älven i mig (2023) är en personlig berättelse om den svenska statens utbyggnad av vattenkraft i Luleälven och väver samman hennes intresse för den enskilda människans liv och erfarenheter med de stora, komplexa samhällsfrågorna i vår tid. Hon har en doktorsexamen i socialantropologi från Stockholms universitet och har tidigare medverkat i OBS, Sveriges Radio P1, tidskriften Respons och tidskriften Provins.

   

Dan Jönsson

Dan Jönsson är född 1963 och bosatt i Örtofta i Skåne. Han är verksam som frilansande kritiker och essäist och författare till ett flertal böcker, bland dem essäerna Ingenmansland (2012), Kontinentaldrift (2014) och Paradisgenen (2020) samt romanen Mister Olof (2016).

Jonathan Lundberg

Författare och journalist. Född och uppvuxen i blekingska Asarum, men bor numera i Stockholm. Under 2019 debuterade Jonathan Lundberg med sin bok Sverigevänner: ett reportage om det svenska nätkriget. Lundberg skriver och föreläser om internetkulturen och dess rötter, källkritik i sociala medier och hur ny teknik växelverkar med politiken, kulturen och journalistiken.

Kerstin Neumüller

(f. 1988) är bosatt i Mellösa, Södermanland. Hennes verksamhet kretsar kring hantverk med rötter i svensk tradition. I den egna verkstaden tillverkar hon vävredskap som säljs över hela världen. Hon har gett ut tre böcker (alla tre på förlaget Natur & Kultur): Handbok om Indigo (2017), Lappat och lagat (2018) och Simple weave – Väv utan vävstol (2021). Med utgångspunkt från sina böcker håller hon kurser på bland annat Nordiska muséet, Handarbetets vänner och Sätergläntan. Kerstin har studerat textilvetenskap på Uppsala universitet och är skribent för tidskriften Hemslöjd.


Karin Westin Tikkanen

Karin W. Tikkanen är forskare, författare, översättare och journalist. Hon har en bakgrund som språkhistoriker med fokus på klassiska språk och kulturer, och skriver om latin och latinets historia, t.ex. Latinska ord (2012) och Hannibalkriget (2020). Som journalist sporras hon av att gräva fram bortglömda berättelser, som i boken Flykten genom Berlin (2019), om de svenska studenterna som blev flyktinghjälpare i 1960-talets Berlin. Karin skriver också kulturkrönikor och recensioner, och är även verksam som skrivpedagog. Hon är bosatt i Göteborg och har bott långa perioder i Rom.

Göran Willis

Född 1950. Började skriva, främst om popmusik, i skoltidningen KAOS i Mörbyskolan i Danderyd. Efter några års pedagogikstudier på universitet började jag på P3 Ungdomsradion med musikintervjuer och senare den egna serien ”Den unga generationen” där oetablerade poeter intervjuades och fick läsa egna dikter. På Ungdomsradion var jag också med och startade CULT, ett nyskapande, direktsänt kulturmagasin för, i första hand, ungdomar.
1989 började jag på SVT som reporter på kulturredaktionen med inriktning på längre författarporträtt. Ett exempel är dokumentärfilmen om Nobelpristagaren Nadine Gordimer som jag träffade på plats i Johannesburg.
Tillsammans med kollegan Staffan Bengtsson startade jag den långlivade tv-serien K-märkt. Den ledde även till egna sakprosaböcker med liknande innehåll som tv-serien. Den första, Med K-märkt genom Sverige kom ut 1994 och blev nominerad till Augustpriset. Det har hittills blivit 17 böcker, den senaste Thalias Hus – på spaning efter den svenska teaterns själ kom ut 2019.
Har även suttit i Författarnas kopieringsfonds stipendienämnd.