Båda akterna var nästan fullsatta när Litteraturens dag ägde rum på Dramatens lilla scen. Den första akten började kl 13, inleddes med pianospel av Håkan Sund, fortsatte med punkten Teatern har ordet, där Suzanne Osten berättade om den viktiga texten – i rummet och i kroppen. Hur räddar vi litteraturen? var rubriken på dagens första panelsamtal vid vilket strömningstjänster, biblioteks- och bokhandlardöden och den minskande läsningen diskuterades. Kan man stärka litteraturens ställning med en boklag? var frågan vid nästa samtal och som Eystein Hanssen, ordförande i norska Forfatterforbundet och den drivande kraften bakom en norsk boklag, fick besvara.

Och så fortsatte det – med intressanta paneldebatter, poesiuppläsningar, gestaltningar och pianomusik. Den som vill läsa mer om programpunkterna på Litteraturens dag kan göra det här. Den som vill höra mer om debatterna får kontakta någon som var på plats och den som vill titta på foton från dagen kan göra det nedan.

Årets upplaga av Litteraturens dag var den andra i ordningen. Den första ägde rum 2022 på Intiman i Stockholm. Vi ser fram emot en tredje under valåret 2026.