Priset delades ut fredagen den 17 mars på Littfest i Umeå. Årets prissumma är 60 000 kronor.

Juryns motivering

”För en stilsäker hyllning till metaforernas sprängkraft och mångtydighet. I dofter, smaker och färger låter Persson oss driva mellan honungsmättade luftgropar, gräddfil och vådeld, i en egensinnig diktvärld full av kärlek till poesin.”

Förlagets beskrivning

En adept till mästaren av schack gör en inre färd i Sibirien är utgiven på Bokförlaget Faethon och beskrivs så här på förlagets webbsida: Genom ett röktyngt Sibiren är ett diktjag på resa med – eller mot? – en älskad kvinna. Samtidigt tycks samma diktjag sitta böjt över ett schackbräde på Almåsa havshotell. Eller sker allt i själva verket i plommonälvans kammare? Och den här kvinnan, är hon en eller flera, alla eller ingen? Hennes dofter, smaker och färger är hur som helst inte att ta miste på i en diktsamling där drömmen får sinnlig konkretion.
Mickaela Persson (f. 1995) är uppvuxen i Stockholm och ser sedan födseln endast ljus och mörker. Hennes dikter hämtar näring ur Almåsa havshotell i Västerhaninge, delikatessbutiken på S:t Eriksgatan och lesbiska kärleksromaner från 1930-talet. Hon skriver även visor och är kyrkosångerska. Mästaren av schack gör en inre färd i Sibiren är hennes debutbok.”

Övriga nominerade

Merima Dizdarević, långt från ögat långt från hjärtat (Albert Bonniers), Sorin Masifi, Staten Systrarna Dikten (Norstedts), Joakim Rask, jr2 (It-lit) och Mikael Yvesand, Häng city (Polaris).

Katapultpriset

Katapultpriset delas varje vår ut till en skönlitterär författare – prosaist eller lyriker – som debuterat under föregående år. Med priset, som delats ut sedan 1991, vill Skönlitterära sektionens styrelse bidra till att lyfta fram den nya litteraturen. Se tidigare pristagare här.

Sponsorer

Sponsorer av Katapultpriset 2022: Aftonbladet, Ahlander Agency, Bokusgruppen, Bonnierförlagen, Dagens Nyheter, Expressen, Natur & Kultur, Nordin Agency, Norstedts förlag, Salomonsson Agency, Svenska Dagbladet och Västerbottens-Kuriren.