Juryns motivering

”En roman som med psykologisk komplexitet blottlägger människans utsatthet i ett kapitalistiskt tidevarv. Med sin exakta, lakoniska prosa iscensätter Karl Kofi Ahlqvist ett tillstånd av akut alienering i en riktningslös jakt på pengar, närhet och mening.”

Förlagets beskrivning

Ingen ro om natten är utgiven på Nirstedt/Litteratur och beskrivs så här på förlagets webbsida:”Ingen ro om natten är en sorgset desperat skildring av två städer, en far som alltid befinner sig i fjärran och en ung man utan hemvist. Under en lång sommar flyter han runt någonstans mellan längtan och likgiltighet. Arbetet pågår ständigt, dels för att överleva, dels för att stå ut. Den ena dagen är den andra lik men under dem rör sig hela världen.

Karl Kofi Ahlqvist är född 1992 och uppvuxen på Gotland. Han är bosatt i Malmö, där han arbetar med hemlösa. Han är utbildad på Forfatterskolan i Köpenhamn. Ingen ro om natten är hans första bok.”

Övriga nominerade

Channa Riedel, Karlsbad (Albert Bonniers förlag),
Sanna Samuelsson, Mjölkat (Albert Bonniers förlag),
Lida Starodubtseva, En oändligt lång vår (Nirstedt/Litteratur),
Frans Wachtmeister, Territoriella anspråk (Ellerström).

Katapultpriset

Katapultpriset delas varje vår ut till en skönlitterär författare – prosaist eller lyriker – som debuterat under föregående år. Med priset, som delats ut sedan 1991, vill Skönlitterära sektionens styrelse bidra till att lyfta fram den nya litteraturen. Se tidigare pristagare här.

Sponsorer

Sponsorer av Katapultpriset 2023: Aftonbladet, Ahlander Agency, Bokusgruppen, Bonnierförlagen, Dagens Nyheter, Expressen, Natur & Kultur, Nordin Agency, Norstedts förlag, Salomonsson Agency, Svenska Dagbladet och Västerbottens-Kuriren.

Vinnare av 2023 års Katapultpris: Karl Kofi Ahlqvist.

De fyra nominerade som var på plats: Karl Kofi Ahlqvist, Sanna Samuelsson, Channa Riedel och Lida Starodubtseva. Frans Wachtmeister hade inte möjlighet att närvara.

Mirja Unge, ledamot i skönlitterära sektionens styrelse, läste ett kort stycke ur vardera nominerad bok. Mirja fick själv Katapultpriset för Det var ur munnarna orden kom, som hon debuterade med 1998. I bakgrunden Selene Hellström, ordförande för skönlitterära sektionen.