”Jag är väldigt glad och hedrad över att få förtroendet att leda Sveriges Författarförbund, och ser framemot att påbörja det viktiga arbete som förbundet bedriver, och ta vid där Grethe Rottböll slutar. Vi måste fortsätta strida för rimliga villkor och ersättningar för författare och översättare, värna upphovsrätten och stå upp för yttrandefriheten. Att det litterära ekosystemet fungerar och är välmående är ett fundament i vår demokrati och inte något som bara rör våra medlemmar”, säger Anja Gatu.
Anja Gatu tar över efter Grethe Rottböll, som innehaft posten som förbundsordförande under sex år.
Nya ordföranden Anja Gatu och avgående ordföranden Grethe Rottböll.
Förbundsstyrelsen under kommande mandatperiod
Ordförande: Anja Gatu, 1 vice ordförande: Thomas Kanger, andre vice ordförande: Erik Lindman Mata.
Ordinarie ledamöter: Åsa Anderberg Strollo (nyval), Christine Bredenkamp, Maria Fagerberg, Vesna Prekopic (nyval), Anisur Rahman och Anne Wuolab.
Suppleanter: Johanna Hedenberg (nyval) och Khashayar Naderehvandi (nyval).
Kortfattade presentationer av styrelsemedlemmarna finns här.
Nyvalda ordföranden Anja Gatus tal på årsstämman
Jag tänkte att jag skulle berätta för er om min föreställning om lyx, som jag hade som barn. Jag växte upp i Kista här i Stockholm, ett miljonprogramsområde på blå linjen norrut. På Kista Torg låg kyrkan, polishuset, högstadieskolan och köpcentrat. Det fanns också några få bostadshus, och ett av dem utmärkte sig för mig. Det var ett så kallat seniorboende, äldre med behov av hjälp hemma bodde där, i små lägenheter. Jag visste att det också fanns yngre människor som på något sätt lyckats få en lägenhet där – en av mina dagisfröknar, som det hette på den tiden, bodde i en sådan och en gång hade vi varit hemma hos henne. Min högsta önskan var att få flytta in i en av de där lägenheterna på Kista Torg. För jag hade listat ut en sak. Om de som bodde i seniorlägenheterna tog hissen ner till gatuplan, hamnade de på min favoritplats. Biblioteket. Lägenheterna låg ovanpå biblioteket och de som bodde där kunde ta hissen ner till bibblan i bara tofflorna. Jag kunde inte föreställa mig något lyxigare. En seniorlägenhet ovanför Kista bibliotek var mitt drömboende.
Jag växte upp i ett hus fullt av böcker. Mina föräldrar var journalister och läsare, och på hallen i övervåningen i radhuset fanns det böcker från golv till tak, bokstavligt talat. Ändå räckte de aldrig för mig.
Ibland undrar jag vem jag hade varit om inte det där biblioteket hade funnits. Om jag inte hade fått läsa alla de där böckerna. Och det handlar inte bara om mitt yrkesval som först journalist och sedan författare – jag undrar framförallt vem jag hade varit som människa. Vilka tankar hade jag tänkt? Vilka känslor hade jag lyckats fånga? Vilka åsikter hade jag haft språket att formulera?
Jag är ganska övertygad om att alla medlemmar har en liknande historia. Och för min del är den upplevelse jag hade på Kista biblioteket roten till mitt engagemang i Författarförbundet. Litteraturen måste ges möjlighet att ta en stor del i människors liv. Vi som skriver och översätter böcker måste ha rimliga förutsättningar för att utöva vårt arbete. Vi måste kunna jobba, fria från politisk påverkan och censur, med drägliga ekonomiska ersättningar.
Innan jag anade att valnämnden skulle nominera mig till ordförande sa jag till dem att vi måste få en ny ordförande som kan ta vid där Grethe nu lämnar över. En ordförande som kan förvalta det hon har arbetat för, som kan se till att vi behåller de plattformar hon byggt upp så att vi inte backar från den position som Författarförbundet nu har, inte minst i det offentliga samtalet.
Det är med stor ödmjukhet jag tar mig an det uppdraget. Förarbetet har varit gediget, och nu är det upp till mig att arbeta minst lika hårt.
Jag lovar att göra allt jag kan – för yttrandefriheten, upphovsrätten, för vår rätt att fritt verka som författare och översättare, för förmedlingen av litteraturen och för att få betalt för vårt arbete.
Och jag vill att vi ska fortsätta vara ett förbund med engagerade och delaktiga medlemmar. Jag hoppas att ni kommer till mig, resten av styrelsen eller kansliet när ni har åsikter och idéer. För vi är förbundet. Tillsammans.
Fotot ovan togs av Anja Gatu dagen efter årsstämman och föreställer den byggnad som Kista bibliotek, omnämnt i hennes tal, låg i när hon växte upp i Kista (numera ligger biblioteket i Kista köpcentrum).
Förbundets nya styrelse: Anne Wuolabm Johanna Hedenberg, Anisur Rahman, Erik Lindman Mata, Thomas Kanger, Anja Gatu, Åsa Anderberg Strollo, Christine Bredenkamp, Maria Fagerberg och Vesna Prekopic. Saknas på fotot: Khashayar Naderehvandi.
Övriga val och stämmoprotokoll
Årsstämman beslutade i enlighet med valnämndens förslag, vilket finns tillgängligt på Mina sidor för dig som är medlem i förbundet. På Mina sidor kommer stämmoprotokollet att publiceras senast vecka 26 (veckan efter midsommarhelgen).