Grethe Rottböll, ordförande

GRFödd 1956, författare och sångerska. Debuterade som 25-åring med sin första roman på Norstedts. Utbildade sig till sångerska. Har också studerat teoretisk filosofi samt skrivit noveller och essäer bland annat om Tarkovskij för Ord&Bild men även musikteater och texter till musik i olika genrer. Sonen Ole föddes som en lycklig överraskning lite sent i livet. Något som drog igång en flod av bilderböcker för barn; fakta, rim, ramsor och skönlitterära berättelser.  Har under de två senaste åren byggt upp ett skolbibliotek  som i dagarna ska överlämnas till en välutbildad bibliotekarie. Fick Bokjuryns pris tillsammans med illustratören Lisen Adbåge för boken Hästfesten (2013). Varit verksam i styrelsen för BULT i fyra år. Jag vill arbeta med att stärka förbundets fackliga frågor, och vara med och ser över  våra minimiarvoden mm. Solidaritet, rättvisa och värna litteraturen som kulturbärare håller mig sysselsatt.

Patrik Lundberg, vice ordförande

PL

Född 1983 i Sydkorea, bor i Malmö. Författare och journalist. Debuterade 2013 med den självbiografiska romanen Gul utanpå, året därpå utkom ungdomsromanen Onanisterna. Har därefter medverkat i ett antal antologier samt skrivit fackboken Facit – konsten att skriva krönikor. Har en magister i litterärt skapande vid Författarskolan i Lund och är fast kolumnist på Aftonbladet. Sitter i AU samt Författarens arbetsgrupp. Gillar att arbeta med frågor som gäller yttrandefrihet, ekonomi samt förbundets interna och externa kommunikation.

Niclas Hval, andre vice ordförande

NHFödd 1974 och bosatt i Kungsbacka. Har översatt ett trettiotal romaner från engelska sedan 2003 och är medlem i förbundet sedan 2006. Störst, bäst och vackrast av alla utmaningar har varit den sydafrikanska författaren Marlene van Niekerks Agaat. Andra intressanta författare är Junot Díaz, Jennifer Clement och Lucia Berlin. Undervisar deltid på det litterära översättarprogrammet på Litterär gestaltning i Göteborg och sitter även med i Referensgruppen för svensk litteratur i översättning på Kulturrådet. Undervisar deltid på översättarprogrammet på Litterär gestaltning i Göteborg och är särskilt intresserad av allt som rör översättning och översättarnas villkor.

Ulrika Kärnborg, ledamot

uk3

Jag heter Ulrika Kärnborg och är romanförfattare, politisk journalist och dramatiker. Är även ordförande för Fredrika Bremer-förbundet. Allra mest brinner jag för demokrati- och upphovsrättsfrågor i Sverige och utomlands, men jag har även för våra medlemmar bevakat och medverkat till att sprida ökad kunskap om digitaliseringen inom bokbranschen. Just nu har vi satt igång ett jämställdhetsarbete inom SFF som jag tagit initiativ till – det är ett område som länge varit eftersatt inom Författarförbundet.

Carl-Axel Gyllenram, ledamot

CGA

Medlem i Författarförbundet sedan 2008, har hittills gett ut fyra romaner; den senaste Jag, Anna, vill gå vidare nu (2015) utspelas i ”författarbyn” Kulbäcksliden. 2011-2013 var Carl-Axel ordförande för Författarcentrum Riks efter att ha varit mycket aktiv i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr under flera år, bland annat som ordförande i tre år. Till vardags är han sedan november 2015 chef för Länsbiblioteket i Västerbotten, efter att i 25 år verkat som biblioteks- och kulturchef i Vindelns kommun. Jag är som en av representanterna för styrelsen engagerad i samiska arbetsgruppen, och ser fram mot fortsatt arbete i gruppen och att få samarbeta med och stödja Samiskt litteraturcentrum, som invigdes i samband med Samisk litteraturfest – Bàgo in books i Jokkmokk november 2017. Jag ingår även som en av två representanter från styrelsen i Internationella rådet, och känner särskilt stark för rådets arbete runt fristadsförfattarna. Som bibliotekarie och författare brinner jag för att samarbetet och utbytet mellan bibliotekarierna/biblioteken och författarna/Författarförbundet ska stärkas och utvecklas, inte minst vad gäller bibliotekens litteraturfrämjande uppdrag. Jag har tidigare ingått i Biblioteksrådet, och betraktar dess arbete som mycket viktigt.

 

Ing-Britt Björklund, ledamot

IBÖversättare, Malmö, född 1953, medlem i förbundet sedan 1994, översätter från engelska och italienska till svenska. Bland de författare som Ing-Britt har ägnat sig åt på senare år finns Donna Leon, Elif Shafak, Susanna Tamaro och Daniel Mason. Oftast handlar det om skönlitteratur, men bland titlarna finns även sakprosa samt barn- och ungdomslitteratur. Ing-Britt, som har suttit i Översättarcentrums styrelse under tre år, odlar även passioner som löpning och kammarmusik. Jag sitter i juryn för radiopriset, i radioprisnämnden, i den tvärfackliga gruppen, i biblioteksrådet och som förbundets representant i stiftelsen Kummelnäs som delar ut ”Lilly och Tage Fridhs stipendium för unga författare”. Det jag brinner särskilt för, förutom arbetet i de grupper jag ingår i, är demokrati- och jämställdhetsfrågor, att vi bättre ska ta tillvara kunskap och engagemang hos medlemmarna, att översättarnas ställning i förbundet ska stärkas.

Jörgen Gassilewski, ledamot

JG

Jörgen Gassilewski har utgivit ett femtontal böcker, huvudsakligen poesi. Han är medlem i Sveriges Författarförbund sedan 1993 och har tidigare suttit i Författarfondens stipendieråd. Sedan 2018 är han ledamot i invalsnämnden. Senaste diktsamling är pärla barbie klistermärke Vi hade vi inte. Kommer inte att. Skulle komma att. Kunde inte tro att. Visste inte att. (2012). 2017 utkom romanen Hastigheten, som rör sig i och kring folkmordet i Rwanda 1994. Han arbetar även med konst, högskoleundervisning, tidskrifter, översättning och poesiantologier. Hans särskilda intresseområden i styrelsearbetet är litterära och konstnärliga samverkansprojekt samt Sveriges författarfond.

Annelie Bränström-Öhman, ledamot

Född 1960 i byn Svärtträsk, Västerbotten och bosatt i Umeå. Hon är kulturskribent, författare och professor i litteraturvetenskap och genusvetenskap vid Umeå universitet. Hennes forskning och skrivande har främst rört sig i fälten feministisk teori, kärlek i modern litteratur, flickforskning, kreativt skrivande och personlig essäistik. Hon disputerade 1998 med avhandlingen Kärlekens ödeland. Rut Hillarp och kvinnornas fyrtiotalsmodernism). Därefter har hon publicerat böckerna ”kärlek! och någonting att skratta åt! dessutom. Sara Lidman och den kärleksfulla blicken (2008) och Stilens munterhet. Sara Lidmans författardagböcker från Missenträsk 1975-1985 (2014).  Hon har medverkat som redaktör och skribent i ett flertal antologier och är flitigt engagerad som föreläsare.  Jag är från och med oktober 2017 engagerad i Minervas grupp ”Sanning och stil” (som Moa Matthis och Henrik Berggren leder).

Per Wirtén, ledamot

Jag är född 1958, är författare och frilansskribent. Mina böcker kan beskrivas som sakprosa. Jag debuterade med min första egna bok 1996. Sedan har jag bland annat skrivit Där jag kommer från — kriget mot förorten, Herbert Tingstens sista dagar och Är vi framme snart — drömmen om Europas förenta stater. 1993 var jag med att grunda samhällsmagasinet Arena och lämnade den 2010. Sedan många år skriver jag om litteratur och samhällsfrågor på Expressens och Sydsvenskans kultursidor. 2018 blev jag invald i SJF:s förbundsstyrelse och sitter också i Svenska PEN:s styrelse.

Maria Fagerberg, suppleant

Jag är född och uppvuxen i Nyköping, bosatt i Linköping och arbetar som gymnasielärare och skolledare på ett estetiskt gymnasium i Norrköping. Debuterade som författare år 2003 med romanen Svart dam och har sedan dess publicerat ytterligare tre titlar. Jag har en magisterexamen i pedagogik samt en statlig rektorsutbildning, är medlem i Svenska PEN och sedan 2012 förtroendevald i förbundet som regionombud. Är engagerad i yttrandefrihets- och demokratifrågor, arbete med värdegrund och likabehandling samt självklart, utifrån det uppdrag jag har haft som regionombud, regional kulturpolitik och samverkan. Springer 1,5 mil om dagen och älskar hockey och fotboll!

Anisur Rahman, suppleant

Anisur Rahman (SUFÖ, f 1978) är född i Bangladesh och kom till Sverige 2008. Bor idag i Uppsala där han 2009-2011 var en av stadens första fristadsförfattare. Efter flera verk på engelska och bengali debuterade han på svenska med diktsamlingen Sex årstider (2012), pjäser Resa i natten (2012) och Vargen och ministern (2012). Han har medverkat i flera svenska antologier. Anisur är vidare litteraturkritiker och debattör bland annat på Upsala Nya Tidning, och har mottagit flera stipendier, samt är en av grundare av och projektledare för Uppsala litteraturcentrum. Han har givit ut över tjugo böcker både poesi och prosa inklusive roman, essäsamling, novellsamling och barnböcker. Anisur har intresse för att stödja frågor kring Free Dawit Isaak, minoritetsspråk litteratur, svenska författare som skriver på andra språk samt internationalisering av litteratur.