Pressmeddelande den 16/4 2020

Viveca Sten skänker 100 000 kronor till krisfonden

Författaren Viveca Sten tog det första initiativet till Författarförbundets krisfond för medlemmar som drabbas ekonomiskt av coronapandemin. Nu skänker hon personligen 100 000 kronor.

Coronapandemin slår hårt mot litteraturen. Inställda framträdanden och förlorade uppdrag leder till en akut ekonomisk situation för många översättare och författare.

För en månad sedan tog författaren Viveca Sten initiativ till att skapa en krisfond för förbundets mest utsatta medlemmar, något som snart blev verklighet. Därefter har stiftelsen Natur & Kultur, Bonnierförlagen, Neda och Fredrik Backman samt ett antal kända eller anonyma givare bidragit till krisfonden.

Viveca Sten har själv gått in med 100 000 kronor.

– Jag vill med mitt initiativ visa solidaritet med författarkollegor i kris, det här är en tid att hålla ihop och visa sitt stöd, säger hon med en förhoppning om att fler kollegor vill bidra:

– Jag vill nu uppmana alla fina kollegor som har ekonomisk möjlighet att göra likadant och bidra till fonden, säger Viveca Sten.

Tack vare gåvorna har fonden ett saldo på över 700 000 kronor.

– Förbundet är mycket tacksamt för alla pengar som kommit in. Krisen är djup och vi är överlyckliga för varje krona som tillkommer, säger Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges Författarförbund och fortsätter:

– I denna svåra tid har det varit särskilt glädjande att se att både författarkollegor och förlag ställer upp för andra, säger Grethe Rottböll.

Berättigade att söka medel ur krisfonden är medlemmar som förlorat intäkter på grund av inställda arrangemang och förlorade uppdrag till följd av coronapandemin och därmed hamnat i en akut ekonomisk kris. Arrangemangen/ uppdragen skall vara kopplade till rollen som författare eller översättare. 

Bidrag till krisfonden sätts in på BG 878-8028, märk gåvan ”Krisfond”. Om du vill vara anonym, ange det.

Kontakt:

Grethe Rottböll, förbundsordförande SFF, 070-777 58 59, grethe.rottboll@forfattarfobundet.se

Viveca Sten, författare, info@vivecasten.se