Text publicerad i Expressen den 5 maj 2021:

Den fängslade förläggaren och författaren Gui Minhai fyller 57 år i dag.

I dag fyller den svenske förläggaren, poeten och Tucholsky-pristagaren Gui Minhai 57 år. Vi som skrivit under det här uppropet hade väldigt gärna firat födelsedagen med honom. Men precis som de föregående sex födelsedagarna har han berövats möjligheten att fira sin födelsedag. Än mindre kan hans dotter Angela eller någon annan närstående uppvakta honom med blommor, födelsedagstårta eller någon present.

Den svenske medborgaren Gui Minhai sitter nämligen i en fängelsecell någonstans i Kina och har isolerats från omvärlden. För fler än 2 000 dagar sedan kidnappades Gui Minhai utanför sin semesterbostad i Pattaya i Thailand av kinesiska agenter. Orsak: han hade använt sig av sin yttrandefrihet genom att publicera regimkritiska böcker på sitt förlag Mighty Current och sålt dem i sin bokhandel Causeway Bay Books i Hongkong.

I fjol dömdes han till tio års fängelse för ett uppdiktat brott i en hemlig ”rättegång”.
När Gui Minhais framgångsrika förläggarverksamhet även fann en stor skara läsare i Fastlandskina väckte det vrede bland de styrande i Peking. Därför skydde Kinesiska kommunistpartiet inga medel för att tysta den svenske medborgaren, även om det så skulle krävas en operation i tredje land.

I fjol dömdes han till tio års fängelse för ett uppdiktat brott i en hemlig ”rättegång”. Inte nog med det, Kina har nu gång på gång nekat att Gui Minhai är svensk medborgare trots att han inte har avsagt sig sitt svenska medborgarskap, enligt Migrationsverket. Med andra ord försöker Kina även kidnappa hans svenska medborgarskap. Kinas agerande bör tas på allvar av de svenska myndigheterna och den svenska regeringen.

Kinas agerande bör tas på allvar av de svenska myndigheterna och den svenska regeringen.

I dag på Gui Minhais födelsedag vill vi givetvis skicka våra varmaste födelsedagshälsningar till Gui Minhai och hoppas att vi inom kort får fira hans födelsedag – tillsammans med honom. Men vi har också ett budskap till Kinas ambassad i Stockholm och de styrande i Peking: Vi vet att ni gör allt för att det ska bli tyst om yttrandefrihetsvännen Gui Minhai, men vi kommer oavbrutet att påminna om er brutala behandling av vår svenska medborgare och kräva hans frihet.

Kristina Ahlinder, vd Svenska Förläggareföreningen
Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben
Kurdo Baksi, författare
Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN
Frida Edman, ansvarig Bokmässan i Göteborg
Angela Gui, Gui Minhais dotter
Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser
Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet
Martin Kaunitz, Gui Minhais svenske förläggare
Jesper Monthán, ordförande Svenska Förläggareföreningen
Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund


Illustration: Nina Hemmingsson