I Köpenhamn riktades i helgen attacker mot ett seminarium på temat ”konst, hädelse och yttrandefrihet”, konstnären Lars Vilks och en judisk församling.

Författarförbundet fördömer attentaten och tar starkt avstånd från alla former av antisemitism, jihadism och hot mot den konstnärliga friheten.

Attackerna mot yttrandefriheten ökar. De kommer idag från en mängd olika håll och måste ständigt bekämpas med full kraft oavsett avsändare.

Författarförbundet anordnade under lördagen tillsammans med Konstnärernas riksorganisation och Svenska PEN en manifestation till stöd för hotade konstnärer och författare, med fokus på hoten från högerextrema krafter. Manifestationen var startskottet på ett långsiktigt arbete men har redan resulterat i en utlovad uppföljning från både regering och polismyndigheter.

Författarförbundet arbetar aktivt för att stoppa angreppen mot det demokratiska samhället och kräver att regeringen tar hoten mot kulturskaparna på allvar. Under kommande överläggningar ska vi framhålla att vi inte är nöjda innan varenda en av oss kan leva och skapa fri kultur i trygghet.

Vad våldsverkarnas attacker har gemensamt är att de försöker tysta det fria ordet genom att sprida skräck.

Vi tänker inte låta oss tystas. Med ännu större kraft och beslutsamhet tar vi oss an Författarförbundets främsta uppgift: att värna yttrandefriheten.

 

Gunnar Ardelius

Ordförande Författarförbundet