IMG_6226

22-25 september 2016

Välkommen till Bokmässan i Göteborg! Författarförbundet finns i A-hallen och delar monter och scen med Författarcentrum, monter A 01:62.

I monter A 01:60, mittemot Författarförbundet och Författarcentrum, står Litteraturscenen. Författarcentrum i samarbete med Författarförbundets sektioner ansvarar tillsammans för scenprogrammet. Mer information om uppträdanden på scenen följer med septembernumret av tidskriften Författaren och ett schema kommer att finnas tillgängligt för nedladdning på Författarförbundets hemsida.

I vanlig ordning är alla medlemmar välkomna att mingla i Författarförbundets monter (A 01:62) på torsdag 22 september kl. 18:00.

Fritt inträde för medlemmar

Författarförbundets medlemmar har fritt inträde till Bokmässan mot uppvisande av aktuellt medlemskort. Glöm ej att särskilt seminariekort krävs för att besöka seminarium utanför mässgolvet!

Medlemmar visar upp kortet vid försäljningsdisken vid entré 5, plan 2.

Rabatterat seminariekort

Medlemmar har också möjlighet att köpa ett särskilt rabatterat seminariekort som ger fri tillgång till samtliga seminarier samt entré till mässan under alla fyra mässdagarna. Kortet kostar 500 kr ex moms och betalning sker med VISA eller Euro/Mastercard. Seminariekortet är personligt.

För att köpa det rabatterade kortet besöker du en särskild webbshop – i samband med Bokmässan skickar Författarförbundet ut ett mail till samtliga medlemmar som innehåller länken till webbshopen.

Författarförbundet arrangerar seminarier …

Ta en titt nedan! Observera att seminariekort krävs.
Hela programmet för årets upplaga av Bokmässan finns på Bokmässans hemsida.

Vad är kulturen värd?
Fredag 23 september, 10.00–10.45

Kulturen bidrar till att skapa stora värden som driver försäljningen av elektronikföretagens och bredbandsbolagens produkter. Samtidigt har kulturskaparna allt svårare att få rimlig ersättning för dessa nyttjanden. Vad är egentligen kulturen värd och vem ska betala för den? Vilka kulturpolitiska verktyg och system krävs för att få till en förändring?

Medverkande: Rasmus Fleischer, författare och historiker, Ulrika Kärnborg, författare och dramatiker, och Susin Lindblom, jurist och förbundsdirektör för Dramatikerförbundet. Moderator: Per Strömbäck, författare, debattör och redaktör Netopia.eu.

 

Vem har ansvaret för romanen?
Torsdag 22 september, 10.00–10.20

I år är det 250 år sedan riksdagen beslutade att införa tryckfrihet i Sverige. Men det som 1766 var ett demokratiskt och medborgarrättsligt genombrott riskerar idag att urholkas och förlora sin innebörd. De ord som i en fysisk bok skyddas av grundlagen saknar skydd om de förekommer i e-böcker. Vem ska egentligen ha ansvaret för romanen? Och hur ser konflikten ut mellan yttrandefriheten och det skrivna ordets potential att kränka?

Medverkande: Lena Andersson, författare, Gunnar Ardelius, författare och ordförande för Sveriges Författarförbund, Eva Gedin, förläggare, Malin Koch, förbundsjurist Sveriges Författarförbund.

 

Bibliotekens ansvar för minoritetsspråken
Fredag 23 september, 13.00-13.45

Nya bibliotekslagen från 2014 innebär att biblioteken idag har ett tydligt ansvar för de nationella minoritetsspråken. Tidigare undersökningar, som Sveriges Författarförbunds kartläggning Tolv minoritetsröster om bibliotek, visar att kvaliteten på utbud och verksamhet på minoritetsspråk skiftar avsevärt mellan svenska bibliotek. Vilka är problemen och hur kan verksamheten bli bättre?

Medverkande: Kaisa Syrjänen Schaal, jurist och chef på enheten för flerspråkighet, Svenska kyrkan, Elvis Stan, brobyggare på skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg och ordförande i Romarådet, Tomas Woodski, Lava bibliotek & verkstad på Stockholms Stadsbibliotek och ledamot i språkrådets referensgrupp för jiddisch. Moderator: Tuija Nieminen Kristofersson, författare och ledamot i Sveriges Författarförbunds biblioteksråd.