Det är med djup sorg Sveriges Författarförbunds årsstämma kan konstatera att 2023 var det dödligaste året för journalister på mycket länge. Enligt Committee to Protect Journalists (CPJ) dödades förra året 86 journalister världen över. 78 av dessa dödades, enligt CPJ, på grund av sitt journalistiska värv. Och det ser ut som om 2024 kan komma att bli än värre.

Sedan oktober 2023 har 105 journalister och mediearbetare dödats bara i Palestina och Israel. Dessutom har 13 författare mist livet i de israeliska bombningarna av Gaza. Förutsättningarna för det krympande antalet journalister som fortfarande kan och får bevaka kriget blir allt värre; fortfarande släpps inga utländska journalister in i Gaza, den israeliska regeringen har nyligen förbjudit nyhetsbyrån Al-Jazeera att arbeta i Israel, 25 journalister har fängslats eller satts i ”administrativt förvar” sedan oktober förra året. Bara sex av de arresterade skribenterna har släppts, däribland poeten Mosab Abu Toha, som också har vittnat om den grova misshandeln han fick utstå i och med arresteringen.

Vi är ett förbund av och för skrivande personer. Vårt uppdrag är att värna litteraturen, dess ekonomiska och politiska förutsättningar. Vi står för alla författares, skribenters och översättares rätt att fritt omskriva, beskriva och förklara världen.

Den österrikiske poeten Ernst Jandl skrev under efterkrigstiden en känd och märklig dikt som heter schtzngrmm, ett verk som enbart består av oväsen. Kriget, förklarade han, har inga vokaler; det sjunger inte. Men även om kriget kanske inte har några vokaler så har det, som allt i vår värld, ett språk. Det är ett språk som inte bryr sig om litteraturen eller yttrandefriheten eller människorna.

Vi som har deltagit på Sveriges Författarförbunds årsstämma vill, som medmänniskor, författare och översättare, uttrycka vår solidaritet med de författare och journalister som har dödats världen över, och i synnerhet i det osedvanligt svåra kriget i Gaza. Men vi vill också uttrycka vår solidaritet med dem som har överlevt och fortsätter att skriva.

I dag är inte freden utgångsläget. Det är krigiska tider. Att då ställa sig på fredens sida är oändligt viktigt. Freden är den fria litteraturens förutsättning. Med det här uttalandet vill vi visa vår solidaritet med de drabbade författarna och journalisterna i Palestina och världen över – nu och alltid.