Författaren Marta Sandwall-Bergström (1913–2000) inrättade 1998 en stipendiefond i form av en stiftelse, förvaltad av Sveriges Författarförbund. Stiftelsens syfte är att främja ”i Sverige bosatta yrkesverksamma författare och forskare”. Vartannat år från och med 1999 delas ett Kulla-Gullapris ut till en författare. Vartannat år, med början år 2000, utdelas ett eller flera stipendier till förtjänta forskare och författare på barn- och ungdomslitteraturområdet

Styrelsen för Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond har beslutat tilldela Martin Hellström (forskare vid Linnéuniversitetet i Växjö), Kelly Hübben (doktorand vid Stockholms universitet) och Katarina Kieri (författare, Uppsala) varsitt stipendium à 85 000 kr år 2017.

Stipendierna delas ut den 10 maj på Svenska barnboksinstitutet (Odengatan 61, Stockholm) kl. 18.00-19.30.

Det är fri entré och ingen förhandsanmälan. Föredrag av Martin Hellström och Kelly Hübben samt samtal mellan Katarina Kieri och förläggaren Erik Titusson. Notera att Kelly Hübbens föredrag ges på engelska.

I styrelsen för Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond ingår representanter för Sveriges Författarförbund, Samfundet De Nio samt Svenska barnboksinstitutet.