PRESSMEDDELANDE 2024-07-01

Sydkoreas kulturdepartement har hävt förbudet mot boken Respekt, en sexbok för killar av den svenska sexualupplysaren Inti Chavez Perez. Boken förbjöds i landet för drygt en månad sedan till följd av en anmälan från en konservativ grupp som vill stoppa böcker om sexualundervisning på bibliotek och skolor i Sydkorea.

Människorättsaktivister protesterade mot förbudet. Det sydkoreanska förlag som ger ut boken överklagade det och fick stöd från Sveriges Författarförbund som överlämnade en skriftlig protest till Sydkoreas kulturdepartement, ett brev som även publicerades i landets medier.

”Det är bra att förbudet rivs upp eftersom sexualundervisning kan skydda ungdomars mående och hälsa. Samtidigt tror jag inte att vi hade fått det här beslutet om det inte varit för det snabba svenska stödet”, säger författaren Inti Chavez Perez.

I det första beslutet angavs att Respekt, en sexbok för killar bröt mot lagen på 70 ställen. Enligt det nya ställningstagandet är boken varken skadlig för ungdomars hälsa eller moral. Boken får därmed åter användas på skolor och bibliotek, samt säljas till unga läsare.

”Min förläggare i Sydkorea är uppspelt eftersom det här beslutet potentiellt kommer att skydda liknande böcker från att förbjudas i framtiden, säger Inti Chavez Perez. ”Det är en internationell trend att konservativa grupper försöker skrämmas genom att påstå att sexualundervisning är farligt. Resultatet är att ungdomar stoppas från tillgång till de informationskällor som har högst kvalitet. Det är så dumt. I stället får ungdomar försöka lista ut allting själva.”

Anja Gatu, Författarförbundets ordförande, undertecknade protestbrevet till Sydkoreas kulturdepartement. ”Yttrandefriheten är hotad runtom i världen och barn- och ungdomsböcker som på olika sätt handlar om sex och samlevnad förbjuds på många håll. Därför är detta en seger för yttrandefriheten i världen, men också en seger för sydkoreanska ungdomar som nu har möjlighet att informera sig och stärkas som självständiga fritt tänkande individer”, säger Anja Gatu.

 

Inti Chavez Perez vann Folkbildningspriset år 2023 för sitt arbete inom sexualupplysning och författarskap. Respekt, en sexbok för killar har tryckts i flera upplagor i Sverige sedan den utkom 2010. Den har översatts till 18 språk och legat på bästsäljarlistan i några länder. Foto: Mari Carmen.