Den 17 oktober 2019 hade det gått fyra år sedan kinesiska myndigheter frihetsberövade den svenske medborgaren, bokförläggaren och poeten Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska böcker. I februari i år dömdes Gui Minhai till tio års fängelse i en pseudo-domstol för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”.

I samband med Internationella pressfrihetsdagen anordnas en stödmanifestation för Gui Minhai måndagen den 4 maj, kl 12.00-13.00 utanför Kinas ambassad.

Manifestationen inleds med att Expressens kulturchef Karin Olsson, DNs kulturchef Björn Wiman, ordföranden i Sveriges författarförbund Grethe Rottböll, Ordföranden i Svenska Förläggareföreningen Eva Gedin och  Gui Minhais bokförläggare Martin Kaunitz läser dikter var sin dikt  ur Gui Minhais diktsamling ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” som utkommer på Minhais födelsedag den 5 maj. 

OBS: På grund av Corona-pandemin är denna manifestation ej ett publikt evenemang och kommer därför att samla max 15 personer.

Manifestationen äger rum utomhus.