I helgen är 700 dagar sedan den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai kidnappades i Thailand av kinesiska säkerhetsagenter, som i hemlighet förde honom över gränsen till Kina där han sedan dess hållits fängslad utan rättegång. Han har inte getts rätt till någon advokat, men har två gånger tvingats ”erkänna” påhittade brott i statlig kinesisk tv.

Även fyra av Gui Minhais kollegor kidnappades 2015, men har släppts efter sina framtvingade tv-erkännanden. Detta pekar på att Gui riskerar bli syndabock för den gemensamma förlagsverksamheten och dömas till ett långt fängelsestraff. Detta trots att grundlagen i Hongkong där de verkade garanterar pressfrihet.

Frihetsberövandet av Gui Minhai är samtidigt ett steg i ledet i Kinas kraftigt försämrade press- och yttrandefrihet sedan Xi Jinping blev president 2013. Han styr media och kultursektor med järnhand. I dag ligger Kina på plats 176 av 180 nationer på Reportrar utan gränsers index för global pressfrihet bakom länder som Kuba, Sudan och Vietnam.

Mot denna bakgrund är det viktigt att visa stöd för Gui Minhai och alla andra som fallit offer för den pågående kampanjen mot det fria ordet i Kina.

Med anledning av detta anordnas en manifestation fredagen 15 september klockan 12:00 utanför Kinas ambassad i Stockholm. (Lidovägen 8 vid Djurgårdsbrunnsviken, strax öster om Etnografiska museet och Tekniska museet, Djurgårdsbrunnsviken).

Initiativtagare till manifestationen är Kurdo Baksi och  genomförs med stöd av Sveriges Författarförbund och Svenska PEN.

Medverkande:

Karin Olsson, kulturchef Expressen

Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter

Angela Gui, dotter till Minhai

Ulrika Kärnborg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund

Ulrika K Engström, internationell sekreterare i Svenska PEN

Anders Q Björkman, sekreterare i Publicistklubben och biträdande kulturchef för Svenska Dagbladet

Helena Giertta , chefredaktör för Journalisten

Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot  (L)

Konferencier:  Kurdo Baksi

För ev. frågor kontakta Kurdo Baksi 073 – 145 63 15

Välkomna!