Vi har tyvärr ingen möjlighet att behandla ansökningar som kommer in före eller efter ansökningsperioden.

 

Ruuthska stipendiebostaden på Runmarö, Stockholms skärgård

Den Ruuthska stipendiebostaden ligger på en vacker strand- och skogstomt på norra sidan av Runmarö i Stockholms skärgård. På tomten finns stipendiebostaden samt tre andra mindre stugor som hyrs av Författarförbundets medlemmar till självkostnadspris. Stipendiet innebär fri vistelse i stipendiebostaden under två veckors perioder från 15 maj till 15 oktober.

Innan du söker stipendiet till Runmarö, tänk på att stipendiebostaden inte är tillgänglighetsanpassad och att terrängen kan vara ganska utmanande. Klipporna som du behöver gå på för att ta dig från bryggan där taxibåten lägger till kan vara väldigt hala. Även spängerna som ligger i skogen mellan husen kan vara hala. Skogsstigarna som du behöver ta för att komma till grusvägen som går mot Långvik och Styrsvik bland annat, är smala, krokiga och steniga. Om du har cykel så behöver du leda den genom skogen.

Stipendiebostaden har enkel standard. Vatten till hushållet tappas ur en kran strax utanför huset. Huset rymmer två sovrum (ett med två bäddar), två arbetsplatser, ett vardagsrum med en öppen spis samt ett kök med ett separat rum för matplats. En förbränningstoalett finns i husets lilla badrum. Utedusch med varmvattenberedare är installerad vid bastun. Cyklar finns till stipendiaternas och hyresgästernas förfogande. Den långa badbryggan där roddbåten brukar förtöjas har tyvärr inte ersatts med någon ny så det blir svårt, även i år, att använda roddbåten. Fiber är installerat på tomten vilket möjliggör god Internetuppkoppling.

På grund av allergier får man inte ta med sig husdjur till stipendiebostaden. Husdjur är däremot välkomna till uthyrningsstugan som heter Boden. Rökning är inte tillåtet inomhus.

Sveriges Författarförbunds vistelsestipendier

Författarförbundet utlyser vistelsestipendier till Aten, Kavalla (Grekland) och Runmarö (Stockholms skärgård) två gånger per år, under våren och hösten.

När stipendierna är aktuella att söka skickar Sveriges Författarförbund information om detta till medlemmarna. Utlysningarna publiceras också här på hemsidan.

Inga krav på kvalitet eller kvantitet på skrivna verk gäller vid ansökan, inte heller om man erhållit arbetsstipendier eller garanterad författarpenning från Sveriges författarfond. Däremot tar man hänsyn till om sökande har fått vistelsestipendium från Sveriges Författarförbund, Sveriges Dramatikerförbund och Svenska Journalistförbundet tidigare (karenstiden är fyra år), fått något av Författarförbundets övriga stipendier samt antal år som medlem i förbundet.

Det är många sökande till vistelsestipendierna. Om du tidigare har erhållit en reservplats har du större möjlighet att beviljas ett vistelsestipendium, än om du söker för första gången.