Du som är författare av läromedel eller kurslitteratur kan söka Läromedelsförfattarnas kopieringsstipendium, ett författarstipendium som delas ut varje år. 2023 delades 29 671 300 miljoner kronor ut till totalt 1197 författare.
Syftet med stipendiet är att så många författare som möjligt ska få ta del av den ersättning som kommer från den lagliga kopieringen av läromedel och kurslitteratur som sker inom utbildning i Sverige.
Det finns inget bestämt antal stipendier, det avgörs av antal beviljade ansökningar.
Vem kan få stipendiet?
Du som har skrivit eller översatt läromedel eller kurslitteratur kan få Läromedelsförfattarnas kopieringsstipendium. Det gäller oavsett om du är ensam författare till ett helt verk, skrivit i ett team eller om du bara har skrivit enstaka kapitel. Du behöver inte vara medlem i Läromedelsförfattarna. Även rättsinnehavare, det vill säga du som har ärvt upphovsrätten av en avliden läromedels- eller kurslitteraturförfattare, kan söka stipendiet.
För vad kan du få stipendium?
Läromedelsförfattarnas kopieringsstipendium utgår från vilken utgivning du har, och för att få ett stipendium behöver du registrera de verk du har skrivit. Kortfattat gäller det läromedel och kurslitteratur utgivna i Sverige någon gång under de senaste 20 åren, men det finns kriterier dina verk måste uppfylla:
– de ska vara skapade för undervisningsändamål,
– utformade utifrån gällande läroplaner/kursplaner eller vara facklitterära verk som finns angivna på kurslitteraturlista på högskolenivå,
– de ska vara utgivna i Sverige.
Mer information och ansökan
Mer information finns på Läromedelsförfattarnas hemsida, där det också finns ett digitalt ansökningsformulär.