Hedlandet residens är ett litterärt residens och en glänta i tillvaron för det ofärdiga och oprövade, en plats att påbörja och utveckla konstnärliga idéer och projekt där texten är central. Hedlandet prioriterar projekt i ett tidigt skede och eftersträvar en god spridning över flera konstområden och språk.

Vistelsen syftar till att utforska och arbeta med små eller stora projekt, nya och etablerade samarbeten. I samband med vistelsen finns det, vid behov möjlighet att få återkoppling från och utbyta erfarenheter med författare, dramatiker, curators och filmare som på olika sätt är kopplade till Hedlandets verksamhet. Om det gäller ett samarbete så finns möjlighet att vistas max fyra (4) personer samtidigt.

Var?

Hedlandet residens befinner sig i strax utanför byn Torna Hällestad några mil öster om Lund. I huset som ligger mitt en bokskog finns fyra sovrum, fyra arbetsrum, gemensamt kök och ett stort vardagsrum med en vacker veranda. Du tar med dig sängkläder och handdukar. Det finns en lanthandel med café och restaurang mitt i byn och det är cirka 4 kilometer till Dalby där det mesta finns (mataffär, apotek etc).

Det går att åka kommunalt till Torna Hällestad från både Lund (14 km) och Malmö (26 km). De närmaste flygplatserna är Sturup och Kastrup. Det finns även cyklar att låna på plats.

Hur?

– Beskriv vad du/ni vill utforska, utmana och utveckla (max en A4) samt en kort sammanfattning av din litterära/konstnärliga/vetenskapliga verksamhet de senaste tre åren.
– Bifoga länk till hemsida, info/material, arbetsprov.
– Beskriv om och på vilket sätt du önskar få återkoppling under din vistelse.
– Ge förslag på minst två olika vistelseperioder (då du önskar vara på Hedlandet).

Under denna ansökningsperiod uppmuntras särskilt
– tvärkonstnärliga samarbeten,
– projekt med liten eller ingen tidigare finansiering,
– essäistik och utforskande sakprosa.

Ansökan mejlas till info@hedlandetresidens.se. Sista ansökningsdag är 31 december 2023. Besked lämnas senast 24 januari 2024. Vistelseperioden är 2–4 veckor med ett vistelsestipendium om minst 10.000 kronor.

Kontakt

Sophie Holgersson, verksamhetsansvarig, 070 983 16 34
opencall@hedlandetresidens.se | www.hedlandetresidens.se

Obs! Du kan löpande över hela året ansöka om en vistelse på Hedlandet. Mejla din förfrågan gällande vistelse till: info@hedlandetresidens.se