Utlysning av residens i arbetarlitteratur på Hola folkhögskola

Hola folkhögskola och Region Västernorrland har inrättat ett residens i arbetarlitteratur. Residenset riktar sig till publicerade arbetarförfattare i litterära genrer som prosa, poesi, essäistik, grafiska romaner och biografi.

Om Hola folkhögskola

Hola folkhögskola i Ångermanland grundades 1896 och är en av Sveriges äldsta folkhögskolor. Det är idag en kreativ miljö för personer verksamma inom litteratur, musik, ljudkonst och konst. Skolan har ett brett nätverk i Norrland och har som målsättning att utvecklas till ett regionalt center för litteratur och skrivande.

Folkhögskolan ligger i Prästmon vid Ångermanälvens strand med närhet till världsarvet Höga kusten. I området finns flera platser och kulturmiljöer med kopplingar till den svenska industrihistorien och regionen har en rik tradition av arbetarförfattare.

Om residenset

Residenset vill ge tillfälle för författare att ostört ägna sig åt sitt skrivande men erbjuder även ett aktivt värdskap, exempelvis genom att arrangera möten med verksamma inom det regionala kulturlivet och besök till olika platser i regionen som kan vara av intresse.
Som residensförfattare förväntar vi oss att du:
• Presenterar ditt arbete som författare vid minst ett tillfälle och tar del i minst ett gemensamt arrangemang tillsammans med andra residenskonstnärer inom AIRY och med författare i regionen.
• Träffar deltagare på folkhögskolans skrivarkurs för att presentera ditt arbete och deltar i en eller flera workshops.
• Vid möjlighet medverka i författarsamtal, workshops och andra aktiviteter såväl på Hola folkhögskola som på olika platser i regionen. Vi kommer att planera dessa arrangemang tillsammans med residensförfattaren.

Det finns inga krav på att du ska producera något under residenset.

Tidsperiod

2 – 29 oktober 2023

Residenset står för

• Stipendium på 25 000 kronor
• Boende
• Frukost, lunch och middag
Folkhögskolan erbjuder ett eget rum (17 m²) med eget badrum och toalett. Hola folkhögskola har en drog- och alkoholfri policy.

Residensförfattaren står för

• Resor (kan täckas av stipendiet)
• Försäkring

Sista ansökningsdag

20 mars 2023

Ansökan

Länk till utlysningen och ansökningsblankett hittar du här.

Utlysningen är internationell så du behöver inte skriva på svenska, vara svensk medborgare eller  bosatt i Sverige för att kunna söka.
Du behöver bifoga arbetsprover till din ansökan:
Work samples: Bifoga 3-6 olika litterära texter, totalt 5-10 sidor på svenska eller engelska (eller översättningar till dessa språk).
Work samples description: Förutom beskrivning av bifogade arbetsprover ska du här även inkludera information om dina senaste publikationer (titel, utgivningsår och förlag. Max tre titlar).

Varmt välkommen med din ansökan!