Ruuthska stipendiebostaden testamenterades till Sveriges Författarförbund av makarna Carl-Georg och Märtha Ruuth i början av 1990-talet. Den ligger på en vacker strand- och skogstomt på norra sidan av Runmarö i Stockholms skärgård (Värmdö kommun). På tomten finns förutom stipendiebostaden, tre mindre stugor på cirka 30 kvadratmeter vardera som hyrs ut till Författarförbundets medlemmar.

Innan du bokar en stuga på Runmarö, tänk på att husen inte är tillgänglighetsanpassade och att terrängen kan vara ganska utmanande. Klipporna som du behöver gå på för att ta dig från bryggan där taxibåten lägger till kan vara väldigt hala. Även spängerna som ligger i skogen mellan husen kan vara hala. Skogsstigarna som du behöver ta för att komma till grusvägen som går mot Långvik och Styrsvik bland annat, är smala, krokiga och steniga. Om du har cykel så behöver du leda den genom skogen.

Bokning

Bokning sker via bokningskalendern i medlemsdatabasen. Du behöver logga in med ditt användarnamn och ditt lösenord. Medlemmar som inte har hyrt någon stuga de fem senaste åren har förtur till bokningen. 

Under högsäsong (juni-augusti) kan medlem hyra en stuga under en vecka. Stugorna bokas från fredag till fredag. Under lågsäsong (september och oktober) sker bokningen per dygn.

För mer information om stuguthyrningen, kontakta
Irma Håkansson Eiritz, irma.hakansson-eiritz@forfattarforbundet.se eller 08-545 132 00/14.

Husens standard

Författarhusen har generellt enkel standard.
Vatten till hushållet tappas ur en kran vid respektive hus. Förbränningstoaletter har installerats i de tidigare utedassen. I anslutning till bastun finns en utedusch med varmvattenberedare. Cyklar och grill finns till stuggästernas och stipendiatens förfogande. Fiber är installerat på tomten som möjliggör stabil Internetuppkoppling. Husen är inte tillgänglighetsanpassade. Roddbåten går tyvärr inte att använda på grund av att bryggan där båten förtöjdes inte är återställd efter stormen 2019.

Stugorna är utrustade med en bänkspis, en liten ugn, kylskåp, vattenkokare och kaffebryggare. Husgeråd och porslin finns men du tar själv med dig lakan, handdukar, kökshanddukar och dylikt. Täcken och kuddar finns i stugorna.

Det går bra att ta med sig husdjur i huset som heter Boden. Husdjuren får under inga omständigheter vistas i stipendiebostaden eller de två andra stugorna, Stugan och Höganäs. Husdjuren måste vara försäkrade. Samma lagar och regler gäller för husdjur som i alla andra delar av offentligheten, till exempel ska hundar hållas kopplade.

Hyresgästen är personligen ansvarig för sitt husdjur under hela sin vistelse. Den som vill ta med sig mindre traditionella typer av husdjur bör rådfråga kansliet på info@forfattarforbundet.se, 08-545 132 00/14.

Rökning är inte tillåtet i något hus.

Priser (2023)

Boden (3 bäddar)
3 300 kr/vecka under högsäsong juni, juli och augusti
380 kr/dygn under lågsäsong september och oktober

Stugan (4 bäddar)
3 800 kr/vecka under högsäsong juni, juli och augusti
430 kr/dygn under lågsäsong september och oktober

Höganäs (5 bäddar)
4 000 kr/vecka under högsäsong juni, juli och augusti
445 kr/dygn under lågsäsong september och oktober

För mer information om stugorna, kontakta kansliet info@forfattarforbundet.se, 08-545 132 00/14