Danmark

Godsbanens gaesteboliger, Århus

Godsbanen ligger centralt i Århus och är ett nyinrättat centrum för skapande konst. Här ingår ett litteraturcentrum (Aarhus Litteraturcenter). Rum att hyra för cirka 2000 kr/vecka.

För mer information besök Godsbanens hemsida.

Gammel Have, Fyn

Vid Ringe på Fyn ligger huset Gammel Have dit nordiska författare och andra konstnärer är välkomna att bo. Huset ägs av en stiftelse och innehåller arbetsrum, vardagsrum, två sovrum med tre sängar, kök och badrum.

Man hyr vanligtvis en månad. Månadshyran är för närvarande 3700 danska kronor från maj till och med september. El och värme tillkommer som avräknas efter förbruk. Oktober-april är månadshyran 2700 kronor samt den del av el- och värmeutgiften, som överstiger 2000 kronor om månaden.

För mer information besök Gammel Haves hemsida.

Hald Hovedgaard, Viborg

Den oberoende institutionen Hald, danskt författar- och översättarcentrum, grundades 1975 för att säkra den vackra gården Hald Hovedgaard (från 1789) som kulturell mötesplats. Skandinaviska författare, översättare och illustratörer kan ansöka om vistelse.

För mer information besök Hald Hovedgaards hemsida.

Julius Bomholts hus, Digterhjemmet i Sønderho, Fanø

Digterhjemmet är en charmig halmtakbyggnad i den gamla kustorten Sønderho – utsedd till Danmarks vackraste by. Byggnaden tillhörde den tidigare kulturministern, Julius Bomholt, och erbjuds som bostad för nordiska författare i vistelser om 3-12 månader.

Huset är helt renoverat och fullt möblerat, och har en stor trädgård. Vistelsen i Digterhjemmet är gratis, men du måste täcka kostnader för el, värme och städning. Huset har bredband.

I Sønderho by finns butiker, restauranger och ett intressant kulturliv.

Esbjergs kommun administrerar egendomen. För mer information besök Digterhjemmets hemsida.

Klitgården, Skagen

För mer information (vistelse och hyres-möjligheter) besök Klitgårdens hemsida.

Finland

Hanaholmens kulturcentrum, Esbo

Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland arbetar för att utveckla kontakter och samarbete mellan Sverige och Finland på alla samhällets områden. Här finns förutom kulturcentrum även ett konferenscenter, hotell och restaurang.

För mer information besök Hanaholmens hemsida.

Keski-Suomen Kirjailijatalo, Jyväskylä

Mellersta Finlands författarhus är ett hus beläget nära universitetet i Jyväskylä där författare och översättare kan hyra rum. Två mindre författarorganisationer har sina kontor i huset. Hyran för rum är 200 euro/månad.

För mer information besök Kirjailijatalos hemsida.

Villa Sarkia, Sysmä

Unga författare och översättare kan söka vistelsestipendium till residenset Villa Sarkia i Sysmä, Finland.

För mer information besök Nuoren Voiman Liittos hemsida.

Villa Kivi, Helsingfors

Villa Kivi är en vacker sekelskiftesvilla som ägs av en stiftelse. Huset har möteslokaler tillgängliga för evenemang och ett antal arbetsrum för författare. Dessutom finns tre gästsovrum att hyra för besökande upphovsmän och en bastu. Några litterära organisationer har kontor i huset.

För mer information besök Villa Kivis hemsida.

Eckerö Post- och tullhus gästbostad, Åland

Ålands landskapsregering erbjuder vistelsestipendier till Eckerö Post- och tullhus gästbostad, som söks senast i mitten januari för innevarande år. 2023 är sista ansökningsdag 16 januari kl 16.15, läs mer (pdf). Gästbostaden består av två rum – ett sovrum och ett kombinerat arbetsrum/matrum/+pentry, toalett och dusch. Gästbostaden upplåtes i första hand åt utövande konstnärer (inklusive författare och översättare) inom samtliga konstområden från Norden och närområdena. Vistelse beviljas i regel en till två månader under perioden maj-september. Vistelsestipendium söks för hela kalendermånader.

För mer information besök Ålands kulturdelegations hemsida.

Källskärs gästbostad, Åland

Ålands landskapsregering erbjuder vistelsestipendier till Källskärs gästbostad, som söks i mitten av januari för innevarande år. 2023 är sista ansökningsdag 16 januari kl 16.15, läs mer (pdf). Gästbostaden består av en liten stuga som är belägen på skärgårdsön Källskär. Gästbostaden upplåtes till skapande kulturarbetare och kulturjournalister under tiden maj till september, vistelse beviljas i regel en till två veckor. Vistelsestipendium söks för hela veckor.

För mer information besök Ålands kulturdelegations hemsida.

Island

Gunnarshus, Reykjavik

Gunnarshus drivs av Islands Författarförbund (Rithöfundasamband Íslands). I huset finns en gästbostad för författare och översättare. Huset ligger centralt i Reykjavik och en vistelse varar vanligen en till åtta veckor.

För mer information besök Islands Författarförbunds hemsida.

Skriðuklaustur, Fljotsdalur

Författare, kompositörer, konstnärer, musiker, dansare och forskare kan ansöka om tre till åtta veckors uppehållstillstånd i Klaustrid på Skriðuklaustur, östra Island. Klaustrið (klostret) är en bostad som förvaltas av Gunnar Gunnarsson-institutet. Den är belägen vid Skriðuklaustur Culture Centre på östra Island.

Bostaden består av ett sovrum, badrum, kök och ett vardagsrum med stort skrivbord. Det finns inga bidrag att söka för vistelsen men lägenheten är gratis och lokala transporter ingår.

För mer information besök Skriðuklausturs hemsida.

Norge

Leveld Kunstnartun, Leveld, Ål

Leveld Kunstnartun utlyser vistelsestipendier till kulturarbetare, vanligen för en månad i taget.

För mer information besök Leveld Kunstnartuns hemsida.

Voksenåsen, Oslo

Voksenåsen kulturcenter – Norges nationalgåva till Sverige – är ett hotell 12 kilometer utanför Oslo för konferenser och boende. Det drivs främst som en kommersiell konferensanläggning, men har också en egen svensk-norsk programverksamhet i form av konserter, utställningar, kurser och seminarier. Sedan 2008 har Voksenåsen även etablerat en egen internationell verksamhet, Dag Hammarskjöld-programmet.

För mer information besök Voksenåsens hemsida.