Maths Claesson, Cilla Jackert, Patrik Lundberg

Maths Claesson, Cilla Jackert, Patrik Lundberg. Foto: Bengt-Erik Engholm

Pressmeddelande den 8 april 2014

BULT:s årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2013 går till Cilla Jackert, Dagens katastrofer (Rabén & Sjögren)

Så här lyder juryns motivering:
Trots att Majken ständigt tänker på katastrofer, genomsyras Cilla Jackerts bok av humor och värme. Med formuleringar mästerliga i sin enkelhet levandegörs staden på ett sätt som för tankarna till förra sekelskiftets flanörromaner. Ett fräscht och överraskande grepp för en mellanåldersbok.

Cilla Jackert är manusförfattare för film och teve. Hon har bland annat skrivit tv-serierna Spung, Lite som du och Svaleskär samt långfilmen Känn ingen sorg som bygger på Håkan Hellströms texter och musik.

Barn- och ungdomslitterära sektionen BULT inom Författarförbundet läser varje år alla svenska debutantverk inom barn- och ungdomslitteraturen, i år ca 120 stycken.  Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll.

Priset delades ut den 8 april. Vinnaren erhöll en handtäljd slangbella av författaren Kalle Güettler, ett diplom av 2013 års pristagare Klara Persson samt 30 000 kronor.

Övriga nominerade till priset var:
Maths Claesson, Uttagningen (Bonnier Carlsen)
Patrik Lundberg, Gul utanpå (Rabén & Sjögren)

Ett stort tack till bidragsgivarna:
Astrid Lindgrens stiftelse Solkatten, Alfabeta, Berghs Förlag, Bonnier Carlsen, B. Wahlströms, Hippo Förlag, Rabén & Sjögren, SBI, Sveriges Författarförbund.

För BULT
Sassa Buregren, Grethe Rottböll, Viveka Sjögren