BULT:s årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2016 går till Maja Säfström, Fantastiska fakta om djur (Natur & Kultur).

”Med Fantastiska fakta om djur har Maja Säfström skapat en bladvändande faktabok som både ökar intresset och fördjupar förståelsen för våra medvarelser. Text och bild i fin symbiotisk utformning ger upphov till otaliga samtalsämnen och frambringar ett oemotståndligt behov av att lära sig mer om djur. En pärla för alla åldrar att sluka eller njuta av länge, i små portioner.”

BULT – Barn- och ungdomslitterära sektionen inom Författarförbundet – läser varje år alla svenska debutantverk inom barn- och ungdomslitteraturen. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för sektionen att hålla sig informerad om det som händer inom yrkeskåren.

Priset delades ut den 25 april på Författarnas Hus i Stockholm. Vinnaren erhöll en handtäljd slangbella av författaren Kalle Güettler, ett diplom av 2014 års pristagare Josefine Sundqvist samt 30 000 kronor.

Ida Sundin Asp, Maja Säfström och Elin Johansson.

Övriga nominerade till priset var:

Elin Johansson, Veckan före barnbidraget (Rabén & Sjögren)

Ida Sundin Asp, Idag vet jag inte vem jag är (Urax förlag)

Ett stort tack till bidragsgivarna:

Rabén & Sjögren, Nypon förlag, Bonnier Carlsen, Lilla Piratförlaget, Natur & Kultur, Berghs förlag, Urax, Bokförlaget Opal, Alfabeta förlag, Massolit förlagsgrupp, Hippo och Kikkuli.