Slangbellan

De nominerade Sara Lövestam, Elisabeth Östnäs och Alex Haridi

 

”Ett rafflande äventyr och en historisk skildring med inträngande psykologisk blick”

BULT:s årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2015 går till Elisabeth Östnäs, ”Sagan om Turid: Kungadottern” (Berghs förlag).

Så här lyder juryns motivering:

Sagan om Turid: Kungadottern är något så ovanligt som en historisk skildring med inträngande psykologisk blick och ett rafflande äventyr i samma berättelse. Dessutom skriven på ett språk som berikar. Med fantasi och trovärdighet har Elisabeth Östnäs lyft vikingasagan till ett dokument om människans djupaste livsvillkor.

Barn- och ungdomslitterära sektionen BULT inom Författarförbundet läser varje år alla svenska debutantverk inom barn- och ungdomslitteraturen.

Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll.

Priset delades ut den 5 april på Författarnas Hus i Stockholm. Vinnaren erhöll en handtäljd slangbella av författaren Kalle Güettler, ett diplom av 2014 års pristagare Josefin Sundqvist samt 30 000 kronor. Övriga nominerade till priset var:

Sara Lövestam, ”Som eld” (Lilla Piratförlaget)

Alex Haridi, ”Huset mittemot” (Bonnier Carlsén)

 

Ett stort tack till bidragsgivarna Astrid Lindgrens stiftelse Solkatten, Alfabeta, Berghs Förlag, Lilla Piratförlaget, Natur & Kultur, Bonnier Carlsen, Rabén & Sjögren, Opal förlag och Urax förlag.