Juryns motivering

Kuben är en framtidsskildring om diktatur och frihet, men också om vänskap och starka familjeband. Nils Lundkvist låter karaktärerna få utrymme att växa fram och gripa tag om läsaren. Genom fina gestaltningar görs miljön levande och stämningsfull samtidigt som spänningen hela tiden håller läsaren i sitt grepp.

Prisutdelning
Priset består av en handtäljd slangbella gjord av Kalle Güettler, ett diplom i original av Martina Lundgren och 30 000 kronor. Det delades ut idag, 16 april 2024, på barnboksfestivalen Litteralund i Lund. Samtidigt uppmärksammades Slangbellans 25-årsjubileum.

Fotograf: Pär Olofsson, formgivare: Hanna Säll Everö

Övriga nominerade
Nominerade i år var även Bror av Alex Khourie (Rabén & Sjögren) och Dödsramsan av Max Byström Beydogan (Natur & Kultur).

Om Slangbellan
Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund och på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss i Bult att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll. De nominerade utses av en jury, och hela Bults styrelse väljer vinnaren.

Sponsorer
Slangbellan 2023 delas ut med stöd av Solkatten, Natur & Kultur, Bonnier Carlsen, Adlibris, Norstedts, Junibacken, Hegas, Ordalaget, Svenska Barnboksinstitutet, Alfabeta, Lilla Piratförlaget, Berghs förlag, Opal, Idus samt donationer från medlemmar.

Mer information
För mer information om Slangbellan, kontakta Per Berg, ledamot i Bults styrelse, 070 478 39 45. För mer information om de nominerade författarna hänvisar vi till förlagen.