Bults årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur går 2021 till Moa Backe Åstot för boken Himlabrand (Rabén & Sjögren). Idag, 25 april, delades priset ut på barnboksfestivalen Litteralund i Lund. Moa Backe Åstot fick ta emot en slangbella som handtäljts av Kalle Güettler, ett diplom av Elin Hägg och 30 000 kronor.

Juryns motivering

”En stark kärlekshistoria som utspelar sig i norra Sverige där historien lämnat sår både i marken och hos generationer av samer som följt efter. Moa Backe Åstot beskriver de traditioner som handlar om överlevnad, men också om föreställningar som kan stelna i ett försök att värna det gamla.
Budskapet ljuder från historien till framtiden om rätten att tala sitt språk, rätten att tillhöra sitt folk och rätten att älska den man vill. Med en färgstark prosa skriver Åstot fram krocken mellan att bevara och gå framåt. I boken Himlabrand ger hon hopp om att båda är möjligt.”

Övriga nominerade

Nominerade i år var även Elaf Ali med boken Vem har sagt något om kärlek? (Rabén & Sjögren) och Mårten Gisby & Henrik Johansson med Alba och landet bortom (Bonnier Carlsen).

Om Slangbellan

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund och på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för Bult att hålla sig informerade om det som händer inom yrkeskåren. Samtidigt får de tillfälle att lyfta fram sådant de saknar. De nominerade utses av en jury, och hela Bults styrelse väljer vinnaren.

Foto: Carl-Johan Utsi