I Belarus: Fresker skriver Barys Pjatrovitj ögonblicksbilder från den folkliga resningen och protesterna efter valet i augusti 2020, och våldet som mötte dem. Dikter som lågmält skriker ut sin avsky över regimens förtryck och rädslan det skapar, och samtidigt bär på hopp om framtiden, folkets vilja och en okuvlig tilltro till det litterära uttryckets fulla frihet.

På Bonniers konsthall samtalar Pjatrovitj med författaren Jörgen Gassilewski och läser tillsammans med sin översättare Dmitri Plax.

Barys Pjatrovitj

Barys Pjatrovitj är född 1959 i Homelregionen i södra Belarus. Han finns sedan tidigare utgiven på svenska med diktsamlingen Fresker och romanen Torget (en kärlekshistoria) och är nu aktuell med Belarus: Fresker. Pjatrovitj belades sommaren 2021 med rese- och yppandeförbud som ordförande för det Belarusiska författarförbundet, ett oberoende förbund som i november ”likviderades” av regimen.
Han skriver på belarusiska och är redaktör för landets enda oberoende litteraturtidskrift Dziejaslou, som dock inte får distribueras. Pjatrovitj är blivande hedersmedlem i Sveriges Författarförbund (väljs formellt vid Sveriges Författarförbunds årsstämma 20 maj 2022).

Tid, plats och anmälan

Tisdag 17 maj kl 18.00 på Bonniers konsthall, Torsgatan 19 i Stockholm.
Fri entré men föranmälan måste göras till program@bonnierskonsthall.se.

Arrangemanget sker i samarbete mellan Svenska Pen, Sveriges Författarförbund, Rámus och Bonniers konsthall.

Fotot av Barys Pjatrovitj är taget av Maria Söderberg. (Fotot är något beskuret.)