Ansvaret vid tryck- och yttrandefrihetsbrott läggs på den som är överst i en teoretisk ansvarskedja. Om ansvaret inte kan läggas på denne övergår ansvaret till nästa person i kedjan, och så vidare.
För tryckfrihetsbrott i en periodisk tidskrift svarar i första hand ansvarig utgivare och i andra hand skriftens ägare.
För tryckfrihetsbrott i tryckt skrift som inte är periodisk, alltså till exempel en bok, svarar i första hand författaren, om inte skriften getts ut utan hans samtycke eller om hans namn, pseudonym eller signatur satts ut på skriften mot hans vilja. I andra hand svarar utgivaren och i tredje hand förläggaren.
För yttrandefrihetsbrott på webben svarar ansvarig utgivare om det finns ett utgivningsbevis för sajten, annars svarar författaren. Vissa print-on-demand-tjänster (där texter hämtas ur en databas och trycks på begäran) kan också vara grundlagsskyddade. För grundlagsskydd krävs att det rör sig om envägskommunikation. Ett interaktivt kommentatorsfält som inte granskas i förhand faller därmed utanför grundlagsskyddet och den enskilde kommentarsförfattaren har enligt allmänna regler ansvaret för det skrivna.