nr1Priset för Årets översättning 2014 tilldelas Örjan Sjögren för hans översättning från brasiliansk portugisiska av Daniel Galeras Med blod i skägget (Norstedts). Prissumman är på 75 000 kronor.

     ”För att han med stark närvaro, språklig spänst och djupborrande detaljkännedom åskådliggör en värld sammanhållen av ett ovanligt hett författartemperament.”

Priset delas ut av Översättarsektionen i Sveriges Författarförbund under invigningen av Stockholm Literature på Moderna Museet i Stockholm fredag den 23 oktober. Programmet börjar klockan 19.00 i Auditoriet. Tillträde med Stockholm Literatures festivalkort och en platsbiljett à 35 kr eller särskild inbjudan. Festivalkort och biljetter köpes på modernamuseet.se.

 

Dessutom utdelas två hedersomnämnanden och sammanlagt 10 000 kronor till:

nr 2Johanne Lykke Holm för hennes översättning från danska av Josefine Klougarts En av oss sover (Albert Bonniers).

     ”För en konstnärlig prestation som vittnar om lyhördhet gentemot originalets bultande rytm och berusande blandning av förströdd vardagston, förtätad poesi och viga tankesprång.”

nr3Daniel Gustafsson Pech för hans översättning från ungerska av László Krasznahorkais Motståndets melankoli (Norstedts).

     ”För att fantasifullt ha återgivit originalets bångstyrighet och samtidigt bevarat en pregnant gestaltning av människors utsatthet i en hotfull och karg miljö.”
För pressackreditering kontakta: malin.nasiell@stockholmliterature.se
Mer information och kontakt med pristagarna: styrelse@oversattarsektionen.se

 

En översatt bok är aldrig bättre än sin översättare. Priset ÅRETS ÖVERSÄTTNING vill lyfta fram en aktuell översättarprestation som på ett särskilt berömvärt sätt förenar djärvhet och precision, lyskraft och följsamhet. Juryn består av översättare i Översättarsektionen i Sveriges Författarförbund. Priset instiftades 2010 och gäller det senaste årets utgivning på allmänlitterära förlag. ÅRETS ÖVERSÄTTNING finansieras med privata donationer. Mer information om priset finns på oversattarsektionen.se/aretsoversattning