Bellan-webSektionen för barn- och ungdomslitteratur – BULT, Sveriges Författarförbund, nominerar tre debutanter till årets Slangbellan. Priset är på trettiotusen kronor och avsikten är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässig hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll.

De nominerade är:
Maths Claesson, Uttagningen (Bonnier Carlsen)
Cilla Jackert, Dagens katastrofer (Rabén & Sjögren)
Patrik Lundberg, Gul utanpå (Rabén & Sjögren)

Motiveringar:

Uttagningen är något så ovanligt som en optimistisk framtidssaga/science ficition. Maths Claesson har läsaren i sin hand hela vägen från Linux  drömmar bakom stjärnkikaren till den svindlande resan i rymden. En fantasifull och klok berättelse om hur man med viljans kraft kan förändra sitt liv.

Trots att Majken ständigt tänker på katastrofer, genomsyras Cilla Jackerts bok av humor och värme. Med formuleringar mästerliga i sin enkelhet levandegörs staden på ett sätt som för tankarna till förra sekelskiftets flanörromaner. Ett fräscht och överraskande grepp för en mellanåldersbok.

Gul utanpå är motsägelsefull, sorgsen, humoristisk och skoningslös. Gul utanpå är på riktigt. Genom att skildra ett utanförskap och en värld de flesta av oss knappast upplevt för Patrik Lundberg oss rakt in mot oss själva och de djupast väsentliga frågorna om vilka vi är och var vi hör hemma.

Några ord om författarna (för mer information hänvisar vi till förlagen):

Maths Claesson har ägnat sig åt science fiction och fantasy i större delen av sitt liv. Han var med och startade Science fictionbokhandeln och han har även haft bokförlag och jobbat som redaktör.

Cilla Jackert är manusförfattare för film och teve. Hon har bland annat skrivit tv-serierna Spung, Lite som du och Svaleskär samt långfilmen Känn ingen sorg som bygger på Håkan Hellströms texter och musik.

Patrik Lundberg jobbar som journalist. Han är född i Korea, uppväxt i Sölvesborg och bor idag i Malmö. I sin självbiografiska debutbok Gul utanpå vill han berätta hur det kan vara att växa upp som adopterad.

Prisutdelning sker tisdagen den 8 april kl. 17.00, Författarnas Hus, Drottninggatan 88 B, Stockholm.

Vi önskar alla välkomna på prisutdelningen!

För BULT
Sassa Buregren
Grethe Rottböll
Viveka Sjögren

Kontakt: Sassa Buregren, 0707-36 48 48
sassa@buregren.se