Några dagar efter att Bokmässan är slut för den här gången kan vi konstatera att intresset för vår hållbara och rättvisa ljudboksapp har varit enormt – på plats på mässan men också i diskussionerna efteråt. Vi hoppas att det här kan bli starten för en mer klarsynt, framåtsyftande och genomtänkt diskussion om strömningstjänsterna och förutsättningarna för författare och översättare att få skäliga ersättningar från dem. Dagens ersättningsmodeller är ohållbara.
Vi vill sätta litteraturen i fokus. Grundprincipen för vår hållbara modell är att verket står i fokus, och att ersättningen utgår från ljudboken som ett verk – inte enskilda, abstrakta minuter. Vi vet idag mycket om strömningstjänsternas ekonomi och användarnas beteenden, och vi vet att genomsnittslyssnaren lyssnar på motsvarande ungefär två böcker i månaden. De som lyssnar mer än hundra timmar är väldigt få, och väldigt dyra kunder. Den obegränsade lyssningen är alltså en dålig affärsidé för strömningstjänsterna, en onödig kostnad för lyssnarna och ett ohållbart upplägg för översättarna och författarna. Den här affärsmodellen skapades i en tid när ljudböckerna var det sekundära formatet. När nu ljudböckerna tar över mer och mer behöver vi hitta nya lösningar. Det är orimligt att litteratur i princip räknas som en reavara när den distribueras digitalt som ljud.
Vi hör också ofta sägas att barnböcker inte funkar i strömningstjänsterna. Sanningen är att det är affärsmodellen som inte funkar. Svenska barnböcker är lika intressanta, tankeväckande och trösterika som tidigare. Men det är svårt att få ekonomi i ljudböcker för barn så som upplägget ser ut idag. Antingen kommer barnböckerna helt att försvinna från strömningstjänsterna inom en relativt snar framtid, eller så behövs en annan affärsmodell.
Några förtydliganden kring missuppfattningar vi hört förekomma i medierna och andra kommentarer de senaste dagarna:
· Vi ska inte starta en egen strömningstjänst för att konkurrera med de befintliga tjänsterna. Vi visar på ett alternativt sätt att förmedla ljudböcker, och en alternativ ersättningsmodell som ger författare och ersättare bättre betalt utan att det nödvändigtvis behöver bli så mycket dyrare för konsumenten. Vi hoppas att någon ska plocka upp idén och vidareutveckla den så att de litteraturintresserade konsumenterna som värnar om hållbarheten i bokbranschen ges möjlighet att göra medvetna val när de tar del av ljudböcker.
· Vi har inte definierat vilken typ av litteratur en sådan här app ska innehålla – det innebär att vi inte utesluter någon genre. Exempelvis har vi hört sägas att det här inte skulle vara en app för deckare, men det stämmer inte. (I prototypen som visade på Bokmässan i Göteborg kunde man till exempel skymta Christian Unges ljudböcker.) Vi vet att många spänningsförfattare är missnöjda med sina ersättningar, bristen på transparens och att mängden lyssningar (som tidigare sagts kompensera för de lägre ersättningarna per lyssnad bok) stadigt minskar. Självklart ska även spänningslitteratur ta plats i en app som sätter litteraturen i fokus!
Vi fortsätter att arbeta med frågan, och kommer nu att följa upp alla de förslag och kommentarer vi har fått sedan presentationen i fredags. Vi återkommer i frågan – var så säkra.
Anja Gatu, förbundsordförande
Artiklar och nyhetsinslag om den hållbara ljudboksappen
Förlagspodden 2024-09-30 avsnitt 247 – om Författarförbundets presentation av ljudboksappen
SVT 2024-09-27: Författarförbundet vill ha en ljudboksapp som är ”rättvis mot författarna” – intervju med förbundsordförande Anja Gatu
Svensk Bokhandel 2024-09-27: Rättvisemärkta ljudböcker ska ge författare garanterad ersättning – intervju med förbundsordförande Anja Gatu och författaren och internetanalytikern Mattias Beijmo
Aftonbladet 2024-09-27: Nu bygger författarna hållbar ljudboksapp – artikel av förbundsordförande Anja Gatu och författaren och internetanalytikern Mattias Beijmo
Dagens Industri 2024-08-20: Författarförbundet lanserar Storytel-utmanare – intervju med författaren och internetanalytikern Mattias Beijmo (artikeln är låst för ickeprenumeranter)
Boktugg 2024-08-16: Författarförbundet vill se rättvisemärkta ljudböcker – reflektioner över artikeln som publicerades i Dagens Nyheter 2024-08-15
Dagens Nyheter 2024-08-15: Författarförbundet vill skapa en rättvisemärkt ljudbok – intervju med förbundsordförande Anja Gatu (artikeln är låst för ickeprenumeranter)