Idag, den 17 augusti 2021, är det 70 månader sedan kinesiska myndigheter frihetsberövade bokförläggaren Gui Minhai. Vid lunchtid hölls en stödmanifestation för honom utanför Kinas ambassad i Stockholm.

Författaren och journalisten Kurdo Baksi var initiativtagare till manifestationen som genomfördes med stöd från Journalistförbundet, Svenska Pen, Publicistklubben, Svenska Förläggareföreningen och Sveriges Författarförbund.

Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll var en av dem som höll tal vid manifestationen:

”Vi glömmer inte och kommer aldrig att ge upp. Vi kommer att fortsätta att prata om vår svenske medborgare och kollega Gui Minhai så länge han är frihetsberövad. Vi läser hans poesi, vi upplyser överallt om honom och om hans exceptionella gärning för yttrandefriheten.

Som idag, det spelar ingen roll vilken stor nyhet som är förhärskande eller om det varit tyst om honom i media en tid. Vi har alltid tid och plats att tala för hans sak. Eftersom det är vår sak att aldrig acceptera att en annan stat kidnappar en svensk medborgare fabricerar påstådda brott håller honom inspärrad på okänd ort och tror sig kunna beröva honom hans medborgarskap, hans tillhörighet.

Trots att vi bedriver handel, gör affärsöverenskommelser och är beredda att skicka idrottsmän till vinter-OS i Peking ökar Kinas aggressivitet. Inte bara mot den uiguriska befolkningen som helt tystats försvunna i arbetsläger utan också mot oss och mot andra demokratiska länder.

Efterlåtenheten har inte gjort saken bättre. Kinas rädsla för demokrati och yttrandefrihet tar sig allt grövre uttryck.

Sveriges utrikesminister talade igår om hur viktigt det är att sätta internationell press vad gäller läget i Afghanistan. Det gäller självklart också Kina. Vi verkar inte ha någonting att vinna på att låta bli att ställa de krav som länder med yttrandefrihet måste ställa.

Vi måste få livstecken från vår svenske medborgare, få besöka honom där han sitter frihetsberövad och ta del av de anklagelser och den rättegång som hållits mot honom.

Kurdo Baksi och jag skriver i DN idag om den undersökning som gjorts av Sveriges radio på uppdrag av Novus och som säger att 65% av svenska folket inte tycker att totalitära stater som Kina ska få arrangera OS.

Så långt har det gått! Flertalet svenskar är beredda att avstå något som engagerar och gläder en hel nation för att yttrandefriheten är viktigare. Det ser jag som ett kvitto på att allt vi och ni journalister skriver, allt det media rapporterar, har gått fram.
Tack allihop!”


Expressens kulturchef och biträdande chefredaktör Karin Olsson och Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll. Foto: Helena Giertta