Hej Månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?

Hej! Jag heter Susanne Schneider och jag skriver både skönlitteratur och sakprosa. De senaste 25 åren har jag bott i Blekinge, men mina rötter är i Bohuslän. Min skönlitterära debut kom 2017 med Hjältehunden Hedvig och de stulna orden och det har blivit totalt fem barnböcker. När det gäller sakprosa började det väl egentligen med min licentiatavhandling 2008 samt följande artiklar och bokkapitel. Den senaste barnboken har två delar, med både berättelse och sakprosa.

Vad utmärker dina böcker?

Mina sakprosatexter baseras på ett stort personligt intresse för det jag skriver om. Researchen är viktig för mig och att faktaunderlaget är så bra det bara kan vara. Det gör att det tar tid, men samtidigt är det bland det roligaste.

Vilken av dina böcker har störst betydelse för dig?

Det är ett av de manus som jag arbetar med just nu, eftersom det har en stark koppling till mig.

Varför skriver du sakprosa?

Det beror nog på mitt stora intresse för historia och vad jag lärde mig under min journalistutbildning. Jag är nyfiken av mig och det akademiska skrivandet under de senaste 20 åren har ökat motivationen att skriva sakprosa.

Vilka författare inspirerar dig och varför?

Det är nog snarare enskilda böcker som inspirerar genom sitt viktiga innehåll och att de är välskrivna. Just nu tänker jag på Fatima Bremmers Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström (2017) och Elin Anna Labbas Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige (2020).

Vad skriver du på just nu?

Det ena projektet är en bok om mina ättlingar på 1700-talet och det andra är en barnbok som jag skriver tillsammans med min tidigare kollega.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Då jag har ett annat arbete på dagarna så får jag skriva på fritiden, alltså kvällar, helger och semestern.

Hur hanterar du fackförfattandets växelspel mellan research och skrivande?

Jag skriver ofta i perioder och då växlar jag mellan research och att skriva. Jag brukar vara organiserad, men ibland kan jag fastna i inspirationen, både i research och skrivande.

Vad tycker du om sakprosans ställning i Sverige idag?

För egen del uppfattar jag den som god, men tänker också att det är min egen bild och att det är viktigt att värna sakprosans ställning med tanke på hur fakta ibland ifrågasätts.

Finns det någon annan författares bok som du gärna hade skrivit?

Nej.

Foto: självporträtt

………………………………………………………………………………………………………..
Sakprosasektionen Minerva

Minerva är sektionen för författare av sakprosa inom Sveriges Författarförbund. Sektionens drygt 1200 medlemmar skriver fackböcker i olika genrer. Tidigare månadens medlem-intervjuer finns att läsa här.