Hej Månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?

Jag heter Klara Önnerfält och bor i Lund. Jag har arbetat som skolbibliotekarie sedan 2004 och vid sidan av det sedan 2015 också drivit företaget Klara bokprat, där jag är verksam som läsfrämjare på frilansbasis. Det innebär till exempel att jag träffar elever på skolor utan egen skolbibliotekarie och bokpratar för dem, gör föredrag, fortbildningar och workshops till skolor och bibliotek.

Vad utmärker dina böcker?

Jag har skrivit två böcker, en själv, Klaras läsprepp – att främja läsning bland barn och unga, och en, Klaras och Lottas skolbibliotek, tillsammans med min kollega Lotta Davidson-Bask. Det som utmärker dem bägge är att de har ett väldigt personligt tilltal och att de är ganska ”hands on”. Jag skulle kalla dem för handböcker eller metodböcker. Båda två är böcker som man kan ha i handen när man ska sätta i gång att jobba, eller slå i när man behöver tips och inspiration.

Vilken av dina böcker har störst betydelse för dig?

Jag älskar bägge, men måste jag välja så är det nog den första som jag skrivit själv.

Varför skriver du sakprosa?

Det är nog faktiskt en slump. Jag blev intresserad av en amerikansk forskare, Linda Gambrell, och föreslog Btj Förlag att ge ut något av henne. De var inte så pigga på det eftersom de inte gör översättningar, och undrade om jag inte ville skriva en bok om läsfrämjade själv i stället. Eftersom de tyckte att jag hade något att säga om det så tog jag det som en kul utmaning. Den andra boken föddes ur en podd, ”Flödet – en podd om skolbibliotek”, som Lotta och jag driver och det var återigen Btj Förlags idé. Jag hade egentligen inte tänkt skriva fler fackböcker, eftersom det var ganska jobbigt. Men eftersom det att skriva en bok med avstamp i podden och tillsammans med Lotta var ännu en spännande utmaning, fick det bli så.

Vilka författare inspirerar dig och varför?

Just nu är jag väldigt inspirerad av AnnMarie Körling som skrivit mycket och bra om läsning. Hennes senaste bok Väck läslusten i skolan! är fantastisk.

Vad skriver du på just nu?

Jag har ett hemligt skönlitterärt projekt som jag har haft på gång sedan många år som jag hoppas att jag någon gång ska bli klar med.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Fyra dagar i veckan jobbar jag på gymnasieskolan Spyken i Lund. Där sköter jag skolbiblioteket tillsammans med Lotta. Vi undervisar mycket, pratar om databaser, informationssökning och bokpratar. En dag i veckan är jag hemma och arbetar med olika uppdrag i mitt företag. När jag skriver gör jag det hemma vid köksbordet, under sommaren på olika sommarställen.

Hur hanterar du fackförfattandets växelspel mellan research och skrivande?

Jag har inte så mycket erfarenhet av det. Jag har skrivit två böcker baserade i min egen praktik och har inte behövt researcha så mycket. Men i den mån jag gjort det så har jag varvat inläsning och skrivande.

Vad tycker du om sakprosans ställning i Sverige idag?

Jag tycker att den verkar god. Eftersom jag är verksam på ett gymnasiebibliotek köper jag in mycket litteratur som våra elever ska ha till sitt skolarbete. Många elever vill gärna ha böcker när de ska skriva till exempel sitt gymnasiearbete. De upplever tryckt text som pålitligare och stabilare än till exempel information från databaser, som vi också erbjuder.

Finns det någon annan författares bok som du gärna hade skrivit?

Naturligtvis finns det många underbara böcker som man skulle ha kunnat önska sig vara upphovsman till. Men till syvende och sist kan man ju bara skriva sin egen bok, så jag måste nog passa den frågan.

Foto: Sanna Dolck Wall

………………………………………………………………………………………………………..

Sakprosasektionen Minerva

Minerva är sektionen för författare av sakprosa inom Sveriges Författarförbund. Sektionens drygt 1200 medlemmar skriver fackböcker i olika genrer.

Tidigare månadens medlem-intervjuer finns att läsa här.