Varje månad lyfter Minerva fram en av sektionens medlemmar under rubriken ”Månadens medlem”. Klicka här för att besöka arkivet och läsa tidigare intervjuer.

Mary Juusela

Fotograf: Johan Söder

Augusti: Mary Juusela

Hej Månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?
Jag är född i Indien 1982 men adopterades till Bålsta i Sverige 1983. Mina föräldrar är finnar och vi pratade finska hemma, vilket ingen kunde begripa då jag inte var blond och blåögd! Under min uppväxt utsattes jag för mycket rasism och främlingsfientlighet som har kommit att påverka mitt liv och författarskap.

Mina två böcker ”Adoption – Banden som gör oss till familj” (Norstedts, 2010) och ”Den stora återresan” (Miller & Books, 2014) är resultatet i en världsunik studie i utanförskap som jag bedrivit under tio år då jag intervjuat 700 svenska adoptivfamiljer om identitet, familjeband, främlingsfientlighet och psykisk ohälsa. Utifrån kunskapen har jag under de senaste fyra åren utbildat 6 000 vuxna i öppna attityder mot främlingsfientlighet och för integration i Sverige och Norden. Sedan januari 2015 har också jag utbildat 1 450 barn och vuxna i Lika Olika-metoden som jag utvecklat och som är mitt sätt att ge tillbaka all kunskap som jag erhållit – att ena människor och bygga broar genom det som gör oss lika, det mänskliga.

Mina böcker är en viktig del i mitt engagemang att bidra till psykisk hälsa, särskilt hos våra barn och ungdomar. Böckerna är dokumentära reportageböcker som många läsare liknar vid romaner, även om de inte är det.

Vad utmärker dina böcker?
Jag skriver vad jag ser. Jag skildrar och får läsarna att gå sida vid sida med de människor och familjer som de möter. Mina läsare hör ofta av sig och berättar just att de känner en otrolig närhet, kärlek och ömhet till såväl de människor som de samhällen jag porträtterar. Båda mina böcker spänner över årtionden, kontinenter och människoöden. Jag älskar äventyr och är övertygad om att varje enskild individ lever ett pågående äventyr. Jag är där för att skildra detta, utan några pekpinnar om vad som är rätt eller fel.

Vilken av dina böcker har störst betydelse för dig?
En spännande fråga. Självklart betyder ”Adoption – Den stora återresan” mycket då den är min första. Att få med sig Norstedts förlag och bli erkänd som en seriös fackförfattare var stort. Men det är ändå ”Den stora återresan” som är viktigast. Den har redan tagit mig till många länder i Europa, och härnäst till USA. Jag har dessutom valt att ge ut den på eget förlag (Miller & Books) och därmed varit med och tagit alla risker med egen utgivning. Men det har gått hur bra som helst. Jag är mycket glad och tacksam.

Varför skriver du sakprosa?
Sakprosa är en fantastisk kanal för att utbilda individer, grupper och samhällen. Jag tycker att verkligheten och de mänskliga mötena är spännande. Det behövs inte hittas på någonting, allt finns framför mina ögon. Dramat, intrigerna, lusten, livet, döden, skratten och gråten. Att få förlora mig själv i någon annan människas liv, öde och erfarenheter, och att sedan få ynnesten att dela detta med resten av världen, är en gåva större än någonting. Jag älskar sakprosa.

Vilka författare inspirerar dig och varför?
Min absoluta favorit just nu är Paulo Coelho. Miljöerna, stämningen, magin, det allra innersta blandat med en ständigt föränderlig värld, och så karaktärer som alltid fascinerar och inspirerar. Vad finns det att inte älska? Dessutom tycker jag om J M Coetzee.

Vad skriver du på just nu?
Många idéer cirkulerar. En barnboksserie är på gång och så en roman som legat och gömt sig i mitt inre under många år. Mer kan jag inte berätta just nu.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Vad är en vanlig arbetsdag? Jag reser ca 150 dagar om året och kombinerar mitt författarskap med att driva en stiftelse med ansvar för nästan 2 000 barn- och ungdomar.

Hur hanterar du fackförfattandets växelspel mellan research och skrivande?
För mig är verklighetens alla utmaningar och mötena mellan människor det absolut mest inspirerande och givande. För min senaste bok gjorde jag sex års research, men eftersom jag älskar det så tänkte jag knappt på det. Så länge mitt skrivande kan få människor att ändra attityder och vara snällare mot varandra, då kommer jag aldrig sluta skriva.

Vad tycker du om sakprosans ställning i Sverige idag?
Jag skulle nog säga att jag vet för lite för att ge en relevant kommentar.

Finns det någon annan författares bok som du gärna hade skrivit?
Nej. Däremot är en stor dröm att skriva en bok som påverkar och berör lika många som Coelhos ”Alkemisten”. Den är rent av fantastisk! För att bryta av helt så tycker jag även J R R Tolkien är ett geni. Vilken enorm fantasi!