Foto: Ulrica Zwenger

Hej Månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?
Jag heter Karin Bojs.  I många år arbetade jag som journalist, och i nästan två decennier var jag vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter. Dessförinnan hade jag ett tidigare liv som bagare och konditor; jag gick livsmedelsteknisk linje på gymnasiet och arbetade i bagerier och på restauranger från 17 till 26 års ålder. De senaste fyra åren har jag varit författare på heltid, förutom att jag fortfarande skriver krönikor på Dagens Nyheters vetenskapssida en dag i veckan.

Vad utmärker dina böcker?
Det är faktaböcker, baserade på omfattande research. Samtliga mina fyra böcker, inklusive Syra själv som handlar om att mjölksyra grönsaker, är populärvetenskapliga böcker med tema biologi, kultur och historia. De två senaste handlar främst om hur naturvetenskap, särskilt ny DNA-teknik, bidrar med nya rön till historia och förhistoria.

Vilken av dina böcker har störst betydelse för dig?
Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren, som jag fick Augustpriset för år 2015. Det är den av mina böcker som är mest personligt skriven, och den innebar en stor förändring i mitt liv. Jag sade upp mig från min tjänst på Dagens Nyheter för att kunna skriva den. Det tog två år på heltid. Nu har den sålt i nästan 70 000 exemplar i Sverige och är översatt/ håller på att översättas till ett tiotal språk.

Varför skriver du sakprosa?
Jag har ju arbetat som journalist i nästan trettio år, varav tjugo som vetenskapsjournalist, och fakta ligger mig varmt om hjärtat. Men man vet aldrig – i framtiden kanske det blir mer skönlitterärt och/ eller lyriskt, det kan inte uteslutas.

Vilka författare inspirerar dig och varför?
Olika författare har inspirerat mig i olika skeden i livet. Några som betydde mycket i tjugoårsåldern när jag danades till skribent är Anton Tjechov och Ernest Hemingway. Och då inte minst deras journalistisk, i Tjechovs fall till exempel reportageboken om fångkolonierna på ön Sachalin. Jag beundrar klarheten hos både Tjechov och Hemingway – det är sådan klarhet och enkelhet i språk och tanke som jag eftersträvar.

Vad skriver du på just nu?
Ingenting, förutom DN-krönikor och oräkneliga mejl till föreläsningsarrangörer, utländska förlag, läsare etc, etc.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Jag går upp klockan sju och sätter mig vid datorn senast nio. Sedan skriver jag koncentrerat några timmar, tills dagens pensum är klart. Viktigt att varva med fysisk träning, för allt stillasittande och all ensamhet som författarjobbet innebär är verkligen inte särskilt nyttigt.

Hur hanterar du fackförfattandets växelspel mellan research och skrivande?
Research utför jag huvudsakligen innan jag sätter mig ner och skriver. Den innebär massor av läsande, resande och intervjuande. Inför Min europeiska familj reste jag i tio länder, bland annat tågluffade jag hela vägen från Bordeaux i Frankrike och Krakow i Polen. Att organisera den resan tog mycket längre tid än att utföra den, med alla intervjuer och möten som skulle synkas.

Vad tycker du om sakprosans ställning i Sverige idag?
Den har jag ingen uppfattning om.

Finns det någon annan författares bok som du gärna hade skrivit?
Nej.

superminiutropVill du läsa fler intervjuer? Klicka här för att se tidigare svar från månadens medlem