Hej Månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?

Hej! Jag brukar säga att jag är slöjdare, författare och lärare, fast jag undervisar inte i skolor utan håller egna hantverkskurser för vuxna. Jag är 35, bor i en gammal fabrik på den sörmländska landsbygden och tycker att hantverk är det allra roligaste i livet.

Vad utmärker dina böcker?

Jag skriver praktiska handböcker för hantverk och det är min ambition att de ska uppfattas som lättförståeliga och intressanta samtidigt som de är seriösa och inte bara skrapar på ytan.

Vilken av dina böcker har störst betydelse för dig?

Min näst senaste, Simple weave, blev startskottet för en ny del av min karriär i och med att den genererar mycket kurser och det är ju kul! Annars är väl ändå den första, Handbok om indigo, som har haft störst effekt på mitt liv: Plötsligt kunde jag skriva böcker?!

Varför skriver du sakprosa?

Tja, något annat har liksom aldrig varit på tapeten… Men man kanske skulle ge sig på en fet fantasy-roman med jättemycket hantverk i. Det hade jag själv velat läsa!

Vilka författare inspirerar dig och varför?

Anna Bergenström kanske? Hennes recept kan vara helt enkla anvisningar, eller ha ett personligt tillägg som gör att det känns som att man pratar med en kompis. Och KG Nilsson! Att läsa hans bok om polarfararkläder är som att sitta bredvid en trevlig farbror och höra honom berätta… Och vips har man plöjt 270 sidor om blöta vantar och pemmikan. Ljuvligt.

Vad skriver du på just nu?

Nåt hemligt såklart! Men jag kan säga att det är lite speciellt eftersom det är en bok jag skriver med en medförfattare, det var länge sen.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Det varierar väldigt mycket beroende på vad som är på agendan och om jag ska hålla kurs snart eller inte. Ibland sitter jag hela dagen i bilen liksom. Eller undervisar någonstans. Men på det senaste har det sett ut såhär: Jag äter frukost till 9-10, går in i verkstan och täljer en bandgrind (ett litet vävredskap för bandvävning), sen jobbar jag på datorn med att svara på mail/skriva kursbeskrivningar/sköta min webbshop/någon annan admin fram till efter lunch, runt två, då är det oftast dags att ta en bild till instagram och det brukar ta mellan 30 min till en timma. Därefter jobbar jag praktiskt, kanske slipar knivar eller förbereder träplattor till fler bandgrindar. Vid middagstid, runt 8-9, sätter jag mig vid datorn med min middagstallrik och jobbar lite på bokmanuset i några timmar, och sen avslutar jag dagen med att hantverka eller slöscrolla. Oftast båda, samtidigt.

Hur hanterar du fackförfattandets växelspel mellan research och skrivande?

Jag vet inte riktigt. Jag försöker mer och mer att inte göra så mycket research, utan istället skriva utifrån mina egna erfarenheter. Man skulle t.ex. kunna läsa på om hållfasthetslära i trä och beskriva hur det spricker utifrån det, eller så skriver man: “När jag gör såhär blir det oftast såhär”. Generellt sett tycker jag att den egenupplevda informationen är intressantare än att gå på vetenskapliga teorier när det gäller hantverkskunskap… Det man egentligen vill är ju att sitta bredvid den man lär sig av. I avsaknad av den möjligheten läser man en bok, och om texten då ger läsaren en känsla av att författaren faktiskt vill lära ut något, och hjälpa läsaren att genomföra sitt projekt, då tror jag att läsaren känner sig trygg när den sitter där med verktygen framför sig och är redo att sätta igång.

Vad tycker du om sakprosans ställning i Sverige idag?

Jag har ingen åsikt om det, men jag kan tycka att hantverkslitteratur inte tas seriöst av andra sakprosaförfattare. Det skulle jag vilja ändra på.

Finns det någon annan författares bok som du gärna hade skrivit?

Det fjärde bandet i mastodontpublikationen om Osebergsfyndet – den handlar om textilierna i ett jordfynd av ett skepp från 800-talet. 400 sidor foliant. Tänk att ha skrivit den, vad mycket man skulle ha vetat om spinnriktningar, fiberkvalitét, vävtekniker, kinesiskt siden… Det hade vart nåt.

Foto: Kerstin Neumüller

………………………………………………………………………………………………………..
Sakprosasektionen Minerva

Minerva är sektionen för författare av sakprosa inom Sveriges Författarförbund. Sektionens drygt 1200 medlemmar skriver fackböcker i olika genrer.
Tidigare månadens medlem-intervjuer finns att läsa här.