Hej Månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?
Jag heter Herman Geijer och brukar kalla mig för zombieöverlevnadsexpert även om jag nu för tiden mest skriver om andra saker. Jag bor i Stockholm med två barn och fru (äldsta barnet har flyttat till folkhögskola). När jag inte skriver eller jobbar på ABF så brukar jag träna styrkelyft och läsa. Jag är med i en studiecirkel som läser modern politisk teori.
Vad utmärker dina böcker?
Det kollektiva och, i någon mån, det hoppfulla. Jag skriver mycket om att förbereda sig för kriser och katastrofer och blundar inte för hur mörk samtiden är. Jag vill med mina böcker peka på att lösningen är att vi organiserar oss och agerar tillsammans. Det är så vi kan få en ljusare framtid, och också så vi kan må bättre.
Vilken av dina böcker har störst betydelse för dig?
Det är nog min första bok Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen som kom 2014. Efter den fick jag sommarprata och komma ut och föreläsa en massa. Jag hade aldrig skrivit längre texter tidigare och har ingen formell utbildning inom skrivande så det var utmanande. Böckerna som följt på den första har på något sätt blivit logiska fortsättningar där jag gått djupare in i hur vi beter oss vid kriser och vad vi kan bli bättre på när kollapsen är här.
Varför skriver du sakprosa?
Jag vill förändra världen! Och göra läsaren mer rustad för en oviss framtid. Jag vill att människor ska gå från läsning till handling. Egentligen vet jag att det sällan händer, men det är ändå min förhoppning.
Vilka författare inspirerar dig och varför?
Det finns många författare jag gillar men i mitt skrivande undviker jag att härmas. Jag gillar de som både är teoretiker och försöker göra saker i praktiken. Tänker förvånansvärt ofta på Marx 11:e tes om Feuerbach: ”Filosoferna har bara tolkat världen på en rad olika sätt, men det gäller att förändra den”.
Vad skriver du på just nu?
Just nu skriver jag på en roman som jag jobbat med i snart tre år. Det är nytt för mig och ett hantverk som jag inte kunde när jag satte igång. Till en början tänkte jag egentligen att jag skulle försöka lära mig grunderna i prosaskrivande så att mina sakprosaböcker skulle bli bättre, men jag fastnade för det. Den bok jag skriver på nu handlar om ett gäng i Uppsala som vill förändra världen. Nästa sakprosabok jag ska skriva kommer handla om att det är farligt att bli bekväm, tror jag. Och så har jag några zombienoveller i huvudet.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Jag jobbar 70% på ABF så skrivardagarna är exklusiva då de inte är så många. Tyvärr har jag ganska dålig självdisciplin och det blir en hel del scrollande eller Heroes of Might and Magic 3 istället. Några gånger om året försöker jag komma iväg en helg för att bara skriva.
Hur hanterar du fackförfattandets växelspel mellan research och skrivande?
Det är lätt att dras in i en mängd böcker och sen oroar jag mig för att skriva samma saker som någon annan redan gjort. Men eftersom jag läser mycket om liv, klimat, framtid och politik brukar jag kunna hitta saker av en slump också. Dessutom lyssnar jag mycket på radio så inte sällan kommer uppslag till skrivandet även från ljudessäer eller poddar .
Vad tycker du om sakprosans ställning i Sverige idag?
Jag är inte så insatt i den frågan. Jag är mest intresserad av att skriva.
Finns det någon annan författares bok som du gärna hade skrivit?
A Paradise Built in Hell av Rebecca Solnit är en av mina favoriter. Den har jag hämtat mycket inspiration från. Det är en fantastisk bok som synliggör hur våra idéer om folks beteende i kriser bygger på en falsk bild om ett hobbesianskt allas krig mot alla. I själva verket är det ofta tvärtom. Människor kommer samman i kriser. Det enda negativa med Solnits bok är att det är svårt att skriva om katastrofgemenskaper när Solnits bok redan säger allt.

Foto: Jan-Åke Eriksson
………………………………………………………………………………………………………..
Sakprosasektionen Minerva
Minerva är sektionen för författare av sakprosa inom Sveriges Författarförbund. Sektionens drygt 1200 medlemmar skriver fackböcker i olika genrer. Tidigare månadens medlem-intervjuer finns att läsa här.