Hej Månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?
Jag är journalist, kulturskribent och författare och skriver bland annat om utbildning, miljö (främst skogsfrågor) och sådant som rör socialpsykologi. Jag är bosatt på en ö utanför Ljungskile, är gift och har två barn.

Vad utmärker dina böcker?
Ett intresse för sammanhang och samband och det sociala samspelet mellan människor. Jag vill gärna förstå och förklara varför vi människor beter oss som vi gör. Stilistiskt är de en blandning av essä, debatt och reportage.

Vilken av dina böcker har störst betydelse för dig?
Det är ju alltid lätt att tycka att den senaste har störst betydelse (den heter Klara färdiga gå! och handlar om att tävlande förstör våra liv, för att hårdra det hela lite) eftersom den ligger högst upp i medvetandet, men jag tror att den bok som påverkat mig mest var min förra, Resan från mörkrets hjärta. Om ondskans och godhetens mekanismer.

Det jag kom fram till om hur vi människor fungerar både skrämde mig och gav mig hopp. Vi är så oerhört sköra när det kommer till grupptryck och förväntningar på oss och arbetet med den fick mig att ifrågasätta och rannsaka mig själv och mitt eget handlade. Att skriva den har gett mig en djupare förståelse för hur stor betydelse det har för vårt handlade och för samhällsutvecklingen i stort att vi först och främst är sociala varelser.

Varför skriver du sakprosa?
För att jag vill få fördjupa mig i ämnen som intresserar mig, berätta om viktiga saker för andra och kanske bidra till att göra världen lite bättre.

Vilka författare inspirerar dig och varför?
Erich Fromm för att han skrivit många kloka böcker om hur vi fungerar och hur vi kan må och leva bättre tillsammans. Gitta Sereny för att hon är både en fantastisk berättare och en oerhört klok utforskare av mänskliga drivkrafter. Naomi Klein för att hon är så skicklig på att förklara och resonera kring stora sammanhang att det blir både spännande och begripligt. Några svenska fackprosaförfattare jag uppskattar mycket är Katja Wagner, Björn Elmbrant, Nina Björk, Roland Paulsen, Katarina Bjärvall, David Jonstad och Gellert Tamas. Jag skulle kunna fortsätta den här uppräkningen en bra stund till men det får räcka så.

Vad skriver du på just nu?
Ett än så länge hemligt projekt som är ganska annorlunda mot det jag gjort förut.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Efter att ha följt barnen till skolbussen börjar jag arbeta runt åtta, ofta med att kolla mejl och läsa artiklar jag hittar via mitt facebookflöde. Ofta går sedan ett par timmar av dagen åt till att läsa en fackbok, för recension eller research. Och så skriver jag på någon artikel/krönika/recension/bok. Ibland åker jag iväg för att göra en intervju eller ett reportage. Jag försöker hinna med en promenad eller löptur och komma ihåg att yoga lite för ryggens skull också. Slutar jobbar runt 16-17.

Hur hanterar du fackförfattandets växelspel mellan research och skrivande?
Ganska ostrukturerat, tyvärr. Jag varvar läsning av böcker (kladdar direkt i dem och på ett löst papper som får ligga kvar i boken) intervjuer, reportage och skrivande lite huller om buller. Den senaste boken skrev jag i programmet Scrivener, vilket hjälpte mig att skapa och hålla mig till en tydligare struktur från början, med ett antal kapitel som jag hällde in text i efterhand. Sedan måste jag alltid stryka, flytta om och redigera väldigt mycket.

Vad tycker du om sakprosans ställning i Sverige idag?
Hyfsad men den kan bli bättre. Det verkar finnas ett stort intresse för god sakprosa, men det är ganska få böcker som verkligen säljer vilket är synd. Det kommer ut många bra och genomarbetade böcker som inte får det genomslag de förtjänar.

Finns det någon annan författares bok som du gärna hade skrivit?
Det hade ju varit kul att få ha varit en av de riktigt tidiga feministerna, så jag säger Mary Wollstonecrafts Till försvar för kvinnans rättigheter.

superminiutropVill du läsa fler intervjuer? Klicka här för att se tidigare svar från månadens medlem