Hej Månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?

Jag heter Erika Åberg och gör böcker om stickning och handgjort skapande. Skriver, formger föremål/plagg, stickar och illustrerar. Undervisar en hel del både på textilutbildningar och i andra sammanhang inom slöjd- och hantverksområdet, men leder också vandrings- och stickningsresor till bland annat Färöarna och Shetland. Splittrat eller dynamiskt får man väl säga. Jag har en bakgrund som utbildad hemslöjdskonsulent, men har också läst både pedagogik och en stadig portion socialantropologi. Min pappa härstammar från Roslagen och mamma kom till Sverige från Ungern under sent 1970-tal. Att förhålla mig till tradition, identitet och hemmahörande – och inte minst tillgänglighet – är en stor del av mitt utforskande av hemslöjd, likheter och olikheter mellan och inom traditioner. Ursprung – behov, förutsättningar och impulser. Det fascinerar mig.

Vad utmärker dina böcker?

Jag hoppas att det är en god balans mellan inspiration, tradition och information. Att man ska få så mycket av allt att man kan sätta igång; lära sig något och utforska – att göra traditionella tekniker, material och i någon mån arbetssätt tillgängliga och samtida. Min önskan är att de ska stärka det kreativa självförtroendet.

Vilken av dina böcker har störst betydelse för dig?

Ja men kanske ändå Stickat till vardags som kom hösten 2020. Där fick jag bre ut mig lite i både ord och bild med illustrationer, tankar om handgjort skapande – om hållbarhet i ordets alla bemärkelser och stickningens möjligheter.

Varför skriver du sakprosa?

För att sätta ord på görandet. Jag tycker att det är spännande att som utövare – slöjdare, görare, konstnär – själv få sätta ord på min process; på tankarna, processerna, besattheten, glädjen, lärdomarna och inte minst nyfikenheten. Det är skillnad på att blir recenserad och att själv få beskriva sin process, hur man gör och tankarna bakom. Att det inte behöver vara banalt eller onödigt för att det kan tyckas enkelt eller vardagligt. Tvärtom. Sedan är jag väldigt nyfiken – och på det här viset får jag hänge mig. Vrida, vända, prova och förmedla. Det är det bästa jag vet.

Vilka författare inspirerar dig och varför?

Författare, bokmakare som med omsorg om sitt eller sina ämnen och mottagaren bjuder in till en värld; mikroskopiskt liten, hisnande stor och allt däremellan. Det kan handla om mat, trädgård, ålens historia (helt uppenbart) eller historiska skeenden.

Vad skriver du på just nu?

En bok som kommer i höst – med en stor mängd mindre projekt i olika tekniker och texter om kreativitet, att våga vara nybörjare och att stanna i processen fast vi lever i en tid som uppmuntrar till att vara expert efter en helgkurs eller kanske ett Youtube-klipp. Att ge sig själv tid, lära känna material och tekniker, att låta kunskapen sätta sig i kroppen.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

De är ganska olika, men kan väl sägas innehålla vissa element och följa en viss rytm. I alla fall om jag är här hemma i Visby. Morgonen börjar med kaffe och skissarbete, lite administration när det behövs. Springtur eller promenad till havet, bad oavsett årstid om det inte blåser galet mycket, promenad hem och fortsatt arbete. Paus för middag och familjetid, sedan oftast lite skriv- eller göratid till. Närmar det sig deadline brukar det bli ett arbetspass nattetid också, det är något med lugnet då. Att få arbeta ostört. Men jag behöver avgjort komma ut och tänka tankar till slut och arbeta igenom kroppen varje dag, särskilt när det är en stickbok på gång. Annars skulle nog inte kroppen hålla. Sedan behöver jag ställtid för att låta saker och ting mogna, jag har insett att jag är bäst när jag får vara lite långsam.

Hur hanterar du fackförfattandets växelspel mellan research och skrivande?

Jag gör mitt bästa för att hitta balansen och gillar verkligen växelverkan när jag är mitt i bokmakeriet. Ibland går det av sig självt och ibland fastnar jag i något av det – då kommer jag ofta på mig med att längta. Längta efter ord, att få vända och vrida eller att bara få mata på. Märkvärdigt ofta är det likt. Maska efter maska, stygn efter stygn, steg efter steg, ord efter ord.

Vad tycker du om sakprosans ställning i Sverige idag?

Ja men lite varierad beroende på ämne och genre. God såtillvida att det kommer så många välgjorda och spännande böcker att fördjupa sig i, för visst är det där styrkan och värdet till stor del finns? Att det finns en motvikt till klicka – förfasas – kommentera – dra vidare. Om jag ska önska något är det kanske möjlighet till mer fördjupning även inom mitt ämnesområde. Allt behöver inte gå så himla fort – varken att förstå eller att göra.

Finns det någon annan författares bok som du gärna hade skrivit?

Nej, inte egentligen. Jag njuter och gläds åt de jag kommer åt som så att säga kommer åt mig. Älskar Celia Dackenbergs böcker där litteraturen och stickningen får gemensam plats. Jag är glad att de finns, och att hon har gjort dem.

Tidigare Månadens medlem-intervjuer hittar du här.