Hej Månadens medlem Doris Dahlin, skulle du kunna presentera dig för oss?

Jag debuterade som tonåring, på Rabén & Sjögren, men försörjde mig sedan på andra arbeten, eftersom min ekonomiskt oroliga själ inte vågade det osäkra livet som författare. I stället arbetade jag tjugo år som bibliotekarie och sedan ännu fler år som beteendevetare och terapeut, med att på olika arbetsplatser reda ut och lära ut inom kommunikation och relationer. Det kunde handla om sådant som till exempel konflikthantering, ledarskap, projektarbete eller presentationsteknik. Under den här tiden skrev jag en del, men mestadels för byrålådan, numer och sedan många år tillbaka arbetar jag helt som författare. Jag bor i Stockholm, men kommer från Härnösand.

Vad utmärker dina böcker?

Jag skriver både fack- och skönlitteratur och egentligen tror jag skrivandet handlar om det jag tidigare arbetade med i olika arbetsgrupper, att försöka förstå och reda ut de onödiga kommunikationshärvorna, så att vi i stället kan ägna oss åt det viktiga i livet.

Vilken av dina böcker har störst betydelse för dig?

Nej men vilken hemsk fråga! Det är ju som att välja mellan sina barn. Men okey, kanske har ändå min självbiografiska bok, Skammens boning en särskild betydelse för mig.

Varför skriver du sakprosa?

Jag började skriva sakprosa eftersom jag hade så många förfrågningar om att arbeta med grupper på olika arbetsplatser. Jag arbetade inte med färdiga koncept utan i små grupper utifrån situationen och personerna där och då, vilket gjorde att jag var tvungen säga nej till de flesta som bad mig komma. Då bestämde jag mig för att skriva några böcker utifrån mina ämnen, för att nå ut till fler. På senare år har jag skrivit dels utifrån att ge kunskap och påverka i för mig viktiga ämnen, men också för att även här dela med mig av mina erfarenheter. Och sist men inte minst skriver jag sakprosa därför att vi alldeles för ofta har alltför liten kunskap om och är omedvetna om hur vi påverkar varandra och oss själva genom vad vi gör och inte gör, vad vi säger och inte säger.

Vilka författare inspirerar dig och varför?

Vilka inspirerar mig? Jag vet inte. Det är en till svår fråga. Men författare som påverkat och berört mig är Selma Lagerlöf, Gunnar Ekelöf, Bodil Malmsten, Karin Boye, Kerstin Thorvall, Joyce Carol Oates, Torgny Lindgren, Moa Martinson. Och väldigt många fler.

Vad skriver du på just nu?

Jag har precis i dagarna avslutat en ny roman. Nu ska jag undersöka min dator och mina lådor med oavslutade manus och se om där är något jag vill spinna vidare på.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Jag startar ofta med att direkt sätta mig vid datorn och skriva ett par timmar. Paus med frukost och att röra på kroppen, meditation, samtal för att fråga, ta reda på, lära mig mer, arkiv, läsning, ett pass till vid datorn, mat och kaffe – alltsammans i en salig röra. Minst en dag i veckan sitter jag på Kungliga biblioteket och arbetar.

Hur hanterar du fackförfattandets växelspel mellan research och skrivande?

Det ser helt olika ut beroende på vilken bok jag skriver. Men jag gör nog både research och skriver varje arbetsdag.

Vad tycker du om sakprosans ställning i Sverige idag?

Foto: Jane Morén

Det kommer ut många böcker av hög kvalitet och det gläder mig eftersom jag tycker sakprosan är viktigare än någonsin. När media är en klickmaskin och vi låter oss inbillas att allt går att mäta i siffror, är det sakprosan som kan tränga in, ge oss sammanhang och hjälpa oss förstå och hantera verkligheten. Det är en demokratifråga. Utifrån det borde den ha en starkare ställning. Den snabba teknikutveckling som sker idag kommer förstås fortsätta påverka.

Finns det någon annan författares bok som du gärna hade skrivit?

Som storläsare och före detta bibliotekarie finns det massor av böcker som jag tycker är alldeles fantastiska och många författare som jag lärt mig mycket av. Men nej, jag ser inte på det så.

Vill du läsa fler intervjuer? Klicka här för att se tidigare svar från månadens medlem.