Hej månadens medlem Ashraf Bagheri, skulle du kunna presentera dig för oss?

Jag är en iransk kvinna som älskar ord och att skriva lika mycket som jag älskar mina barn. Så har det varit så länge jag kan minnas. Jag har studerat persisk litteratur i universitet i Teheran. Under mitt arbetsliv har jag arbetat som redigerare, journalist och förläggare. Jag kom till Sverige den 16 maj 2018 och jag försöker nu att förstå alla de skillnader som det finns mellan det persiska och det svenska språket.

Jag har skrivit två böcker. Månen är inte bara min är en barnbok. Den har översatts till svenska och kommer ut snart, hoppas jag. Min andra bok handlar om mitt hemlands kvinnor som inte får sjunga. I Iran får kvinnor strida, men de får inte sjunga. Jag har skrivit om detta och jag har intervjuat några personer om vad som händer när kvinnors röster inte får höras i musiken.
Att skriva är inte bara mitt jobb. Det är mitt livsbehov.

Vad utmärker dina böcker?

Jag skriver bara för att jag måste. När jag skriver uppmärksammar jag oavsiktligt musiken mellan ord och bokstäver. Min prosa ser lite poetisk ut.
En annan sak är mitt speciella intresse för ämnen relaterade till kvinnor. Speciellt kvinnor i Iran. Där är problemen med censur stora, liksom med religiösa begränsningar för befolkningen.

Vilken av dina böcker har störst betydelse för dig?

Jag har inte skrivit den ännu.

Varför skriver du sakprosa?

Jag tror att det inte finns något annat val för mig. Som författare kan jag inte själv välja vilken stil eller genre jag ska skriva i. Det bara kommer.

Vilka författare inspirerar dig och varför?

Det är en svår fråga.
Forough Farokhzad är en iransk kvinnlig poet som har en stark ställning i mitt lands kultur. Jag är väldigt inspirerad av henne. Fariba Vafi en annan iransk kvinnlig författare och en förebild för mig. Hon skriver på ett enkelt språk om komplexa begrepp. Bland svenska författare tycker jag om Christina Wahldén och Lena Andersson. Jag har läst Anderssons böcker på persiska och jag har läst Christina Wahldén på svenska.

Vad skriver du på just nu?

Jag skriver just nu om min nya situation i ett annat land. Jag försöker att skriva om kvinnor och flickor som kommer från mellanöstern. Nu skriver jag om en kvinna som kommer från Afghanistan och som har haft ett mycket svårt liv.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Jag kan inte säga exakt hur en vanlig dag ut för att jag jobbar inte heltid.

Hur hanterar du fackförfattandets växelspel mellan research och skrivande?

När jag skriver för tidningar behöver jag göra det som en forskare. Men när jag skriver om min egen värld så jag behöver inte göra det.

Vad tycker du om sakprosans ställning i Sverige idag?

Jag har ingen kunskap om sakprosans ställning i Sverige då jag ännu inte är så bra på att läsa svenska.

Finns det någon annan författares bok som du gärna hade skrivit?

Den lille prinsen av Antoine de Saint Exupéry.


Färgfoto: Sara Najafian Ghobadi
Svartvitt foto: Hooman Vafaeian

Vill du läsa fler intervjuer? Klicka här för att se tidigare svar från Månadens medlem.